En breu
Crònica 05/01/2012

Sancions contra Teheran

Ara
2 min
Sancions contra Teheran

Pluja de sancions d'Occident

La Unió Europea va arribar ahir a un principi d'acord per embargar les importacions de petroli iranià, en el marc d'una nova ronda de sancions contra el règim dels aiatol·làs. Fonts diplomàtiques van indicar a l'agència Reuters que finalment s'havia pogut convèncer Grècia, Itàlia i Espanya, tres països que depenen en un alt percentatge del petroli que proveeixen empreses iranianes. "S'han fet molts progressos. [...] Aquest tema ja no es debatrà més", va indicar un alt càrrec de la UE en condició d'anonimat. Està previst que les mesures entrin en vigor després del Consell de Ministres dels Vint-i-set que se celebrarà a Brussel·les el 30 de gener.

Els EUA celebren la notícia

Els Estats Units van celebrar ahir la decisió europea, però van demanar a altres països que prenguin la mateixa línia que el Vell Continent. El president nord-americà, Barack Obama, va firmar dissabte una llei que contempla embargar el petroli iranià i congelar els actius del Banc Central de Teheran. Ara els socis europeus, després de l'ultimàtum de dimarts del president francès Nicolas Sarkozy, han seguit el mateix exemple, moguts per la darrera demostració de força de Teheran a l'estret d'Ormuz i per haver-se provat amb èxit la primera barra de combustible nuclear fabricat al país.

Pressió a l'economia del règim

El preu del barril de Brent va respondre ahir a la notícia de les sancions a l'alça, a 114 dòlars, dos més que dimarts. Malgrat això, Teheran va voler treure's del damunt la pressió econòmica, tot assegurant que poden substituir amb facilitat els clients que estan perdent. Però, segons els analistes, el règim comença a notar l'aïllament i les maniobres navals dels últims dies demostrarien que se sent amenaçat. En clau interna, l'Iran s'enfronta al març a unes noves eleccions parlamentàries marcades per la manca d'una alternativa política legal i una inflació i atur galopants.

Turquia negocia el programa nuclear

Paral·lelament a la pressió econòmica, el ministre d'Exteriors turc va començar ahir una visita oficial de tres dies a Teheran per debatre el programa nuclear que desenvolupa l'Iran. Ahmet Davutoglu va advertir abans de començar el viatge que "no pot ser que hi hagi gent amb voluntat de crear una guerra freda a la regió". Tot i això, Ankara també es veu amenaçada per les sancions, perquè refina bona part del cru que exporta l'Iran.

stats