FINANÇAMENT MUNICIPAL
Crònica 06/10/2011

Sant Cugat canvia el Pla General per evitar la fallida

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès canviarà el Pla General per evitar la fallida econòmica. Amb la modificació, l'equip de govern s'estalviarà el pagament de més de 50 expropiacions a Valldoreix.

Albert Balanzà
2 min
L'aparcament de superfície de l'estació de Valldoreix, un dels espais on l'Ajuntament proposa acumular habitatge i fer soterrat el vell projecte del pàrquing 'park & ride' de Tabasa.

Barcelona.La voluntat de treure rendiment de terrenys per superar la crisi versus les sofertes finances municipals. Aquest és el duel que sacseja un dels municipis més rics de Catalunya en un joc d'expropiacions voluntàries que es remunta als dos últims anys, que ha acumulat fins ara 56 peticions de resposta afirmativa obligada sobre 239 afectats i que ha posat Sant Cugat contra les cordes legals fins al punt d'haver de canviar el Pla General Metropolità (PGM) si vol evitar la fallida econòmica.

Aquesta rocambolesca història, ara a la vista per la campanya de la plataforma Salvem Valldoreix, té uns orígens tan llunyans com el 1976, l'any del PGM, que va comportar que molta zona verda de Barcelona i l'Hospitalet s'acumulés en aquesta zona de Collserola. Valldoreix ha estat històricament un municipi tan frondós que ha viscut plens de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) en què els veïns demanaven tallar arbres de la rambla Mossèn Cinto Verdaguer per poder passar còmodament amb els cotxets dels nens.

Però als anys noranta alguna cosa va canviar: un veí va aconseguir que se li executés una expropiació de terrenys seus a canvi de 800.000 euros. Aquell cas, pagat per l'EMD, va obrir una disputa entre Valldoreix i Sant Cugat que el TSJC ha resolt (a la cinquena i pendent de recurs) en el sentit que Valldoreix no té poder per expropiar. Sant Cugat, de tota manera, va reenviar a Valldoreix el mandat passat 26 peticions de veïns que també volien ser expropiats. Ara ja en són 56 i, si Sant Cugat pagués, es gastaria 20 milions d'euros, una cinquena part del seu pressupost anual (92,5 M el 2010). A 250 euros el metre quadrat.

Tenint en compte que Sant Cugat troba "impossible" assumir la despesa, ha fet una proposta als veïns en què planteja requalificar i cedir dos terços dels terrenys amb casa com a jardí privat i quedar-se un terç com a jardí urbà. Per als propietaris de terreny sense casa es planteja una compensació a través de parcel·les de multipropietat que acabarien esdevenint pisos d'un màxim de planta baixa i tres pisos. Això sí: res de diners afegits. Amb noms i cognoms la idea és urbanitzar una franja de circulació als torrents Nonell i Clavell, recol·locar edificabilitat prevista de Can Monmany i Can Busquets i completar un pol urbà a l'estació amb un bloc amb un 30% d'habitatge social que inclogui, soterrat, el vell projecte del pàrquing park & ride amb Tabasa.

Acostament de posicions

La plataforma Salvem Valldoreix, que va aplegar 400 veïns fa 15 dies a la Nau Verda del Casal de Cultura, denuncia l'eliminació del 33% de zones verdes però admet que s'ha entrat en una "fase dialogant", apunta Teresa Tutusaus, la presidenta. "No ens oposem a recuperar les rieres però no entenem per què ho necessiten", diu. Un dels portaveus dels serveis tècnics de l'EMD, Pere Brualla, ha advertit que hi ha l'opció que "el que no vulgui, que es quedi com està", però que res aturarà la modificació. "S'havia d'actuar amb urgència davant de l'allau de peticions d'expropiació voluntària, però ara estem en un punt molt pactista", afegeix. El pròxim pas serà l'aprovació provisional. Però la paperassa s'allargarà 18 mesos.

stats