Crònica 09/08/2011

Sant Feliu de Guíxols ja multa els que no fan cas de les banderes

Laia Espín
2 min

Barcelona.Les banderes són el semàfor de les platges, però no tothom fa cas de la recomanació de no banyar-se quan la bandera és vermella. El problema és que les indicacions dels socorristes són "només això, recomanacions; no són obligatòries, ja que els treballadors d'aquests serveis no són cap autoritat", diu Sergio Delgado, subdirector general de Protecció Civil. En aquest sentit, Sant Feliu de Guíxols va acabar amb aquesta voluntarietat quan va entrar en vigor la seva ordenança de convivència l'any 2009, que ha convertit les indicacions a les platges en obligatòries. En cas de no respectar-les hi ha previst un règim sancionador que marca multes de fins a 3.000 euros. En aquest cas, no són els socorristes els que imposen la sanció, sinó la policia local del municipi empordanès.

Augment de rescats

Tant Protecció Civil com la Creu Roja van coincidir ahir a assenyalar com a causa de l'augment de rescats durant el mes de juliol -a la costa de Girona s'han doblat i a Tarragona han crescut més d'un 80%- la climatologia inestable de l'últim mes. El coordinador de la Creu Roja de Palamós, Quim Moret, va manifestar que la majoria de rescats fets han estat lleus i amb bandera groga. Segons Delgado, és important que els ciutadans coneguin el significat del codi semafòric de les platges i que tots tinguin una percepció similar del risc. És per això que Protecció Civil posarà en funcionament a l'estiu que ve una eina consultable per internet i a temps real en què s'oferirà l'estat de les platges catalanes.

"L'objectiu -va manifestar Delgado- és doble. D'una banda, aglutinar tota la informació de les platges en temps real per facilitar la feina als municipis. I de l'altra, fer més accessible per als ciutadans la informació". Aquest projecte es farà amb la Creu Roja, que actualment ja compta amb una plataforma en la qual es pot consultar l'estat del 40% de les platges catalanes.

stats