LA RESSACA DE LA REVETLLA
Crònica 24/06/2011

Sant Joan: més cues que coques

Aquest Sant Joan molts catalans s'han mirat la butxaca i han optat per comprar menys coques i tirar menys petards. En l'arrencada d'aquest cap de setmana llarg es van registrar cues a les carreteres.

M. Bausells / M. Ortega
2 min
Sant Joan: més cues que coques

Barcelona.La crisi no ha fet que aquest Sant Joan els catalans es quedessin a casa, però sí que estalviessin en coques i petards. El Servei Català de Trànsit (SCT) ja havia advertit que el fet que la revetlla de Sant Joan donés pas a un pont de tres dies complicaria, i força, l'operació sortida. Les cues van arribar ahir puntuals. A primera hora de la tarda se'n van registrar en diversos punts de les sortides de Barcelona, des d'on es calcula que van mobilitzar-se mig milió de vehicles. Abans de les cinc, ja s'havien embussat la Gran Via i les rondes. A les set de la tarda, en el tram del peatge de la Roca del Vallès de l'AP-7, les retencions arribaven fins als 30 quilòmetres. Trànsit ja ha habilitat carrils addicionals de cara a diumenge.

Mentre que les carreteres han estat tan plenes com sempre, aquest any les sobretaules catalanes estaran més buides. Segons els càlculs dels gremis de pastissers, les vendes de coques baixaran entre un 5% i un 6% respecte a l'any anterior. Concretament, han xifrat les vendes previstes en 1,6 milions d'unitats. Però no només la quantitat s'ha vist afectada per la crisi, també la mida. El Gremi de Pastissers de Barcelona ha previst que la meitat de les coques seran de mida més petita. La modalitat més sol·licitada serà la clàssica de fruites i pinyons, seguida de la de llardons.

El descens de la despesa en petards ja va condicionar ahir la revetlla. Després d'una forta davallada l'any passat, el sector calcula que enguany la tendència ha anat a més. Les vendes hauran caigut al voltant d'un 5% respecte a l'exercici anterior. En total, s'hauran venut entre 600 i 700 tones de petards, segons l'Associació de Fabricants i Majoristes de Catalunya de Focs d'Artifici.

Les fogueres van reproduir les estampes tradicionals de Sant Joan. Tampoc va faltar-hi la Flama del Canigó, que va completar una vintena de rutes diferents i va encendre fogueres a uns 350 municipis. A Barcelona, van centrar l'atenció una quinzena de fogueres -les que tenien permís de l'Ajuntament-. A Girona se'n van encendre quatre, a Tarragona dues i a Lleida fins a 25. La celebració no va impedir que una part dels indignats mantinguessin el campament de la plaça Catalunya de Barcelona. Durant tota la tarda, es van dedicar a retirar sostres de plàstic i altres materials inflamables.

A Castelldefels, un any després del tràgic accident, es va desplegar un fort dispositiu de seguretat, supervisat per l'alcalde, Manuel Reyes, present ahir a la nit a l'estació ferroviària. Les fogueres de la platja va congregar centenars de persones, informa Josep Ferrer. Avui a primera hora funcionaran els dispositius de neteja al litoral, per garantir que els més matiners puguin fer l'ús habitual de les platges durant tot el dia. A Barcelona es calcula que, durant la revetlla, s'hauran concentrat al costat del mar unes 75.000 persones.

stats