PRIMÀRIES REPUBLICANES
Crònica 29/02/2012

Santorum s'encomana a Déu per guanyar

L'aspirant a candidat presidencial republicà Rick Santorum utilitza l'estratègia de mobilitzar el vot religiós. Espera, així, obtenir un triomf davant el favorit Mitt Romney a les primàries de Michigan.

Núria Ferragutcasas
2 min
VOTACIÓ EN CLAU MORAL 
 Una voluntària prepara un senyal que anima a votar ahir  a Phoenix, a l'estat d'Arizona.

WASHINGTONRick Santorum esperava ahir a la nit proclamar-se guanyador de la decisiva primària republicana de Michigan per la gràcia de Déu. L'exsenador de Pennsilvània ha centrat la seva campanya en la religió i els temes socials per consolidar el seu suport entre els votants més conservadors. Una estratègia que va ressuscitar la seva candidatura amb la triple victòria inesperada a Minnesota, Missouri i Colorado a principis de mes.

Al tancament d'aquesta edició, Mitt Romney, el favorit de la cursa republicana, tenia ahir assegurada una victòria a la primària d'Arizona, però estava empatat amb Santorum a Michigan amb un 38% de la intenció del vot, segons el blog de l'analista Nate Silver del The New York Times , que feia una mitjana de les últimes enquestes. Romney intentava evitar una derrota a Michigan, el seu estat natal, que pot abocar les primàries republicanes a un espiral negatiu, incert, i molt perjudicial per al futur candidat del partit a les presidencials d'aquest novembre.

Els temes morals, decisius

Malgrat la crisi econòmica i l'elevat atur del país, la píndola anticonceptiva, l'avortament, el matrimoni homosexual i la llibertat religiosa són els temes que han acaparat la campanya republicana les últimes setmanes. Aquesta situació ha beneficiat especialment Rick Santorum, que va censurar amb contundència la polèmica norma impulsada pel president Barack Obama que obligava les institucions catòliques a oferir mètodes anticonceptius a les seves treballadores.

Romney va sempre amb peus de plom quan parla de religió, conscient dels recels que aixeca la seva fe mormona entre els votants més conservadors, sobretot els republicans evangèlics. Tot i així, l'exgovernador no va desaprofitar l'ocasió per criticar Barack Obama perquè considera que té una "agenda secular". "Mai hem vist un atac a la llibertat religiosa com en el govern de Barack Obama", va denunciar fa dies en un dels debats televisius.

La retirada de la llei no va ser suficient per tancar el tema. Santorum, que s'ha erigit com el candidat de l'ala dreta del partit, va assegurar en una entrevista a la cadena de televisió ABC que li vénen "ganes de vomitar" quan escolta el discurs de John F. Kennedy del 1960 sobre la separació entre la religió i política. "No crec en la separació absoluta entre l'Església i l'estat", va concloure. La constitució dels Estats Units garanteix aquesta separació però, tot i així, Déu té un paper important en la vida política del país. Alguns analistes adverteixen, però, que l'extremisme religiós dels candidats republicans només beneficia el president Barack Obama.

stats