CURSA CAP A L'ELISI
Crònica 31/03/2012

Sarkozy assetja els integristes

La matança de Tolosa ha deixat la crisi en segon terme en una campanya electoral francesa que ja se centra exclusivament en la seguretat. La policia va detenir ahir 19 extremistes en quatre ciutats del país.

àlex Vicente
2 min
BATUDA CONTRA PRESUMPTES XARXES ISLAMISTES Membres de la policia francesa arresten el líder del grup radical Forsane Alizza, Mohamed Aixamlane, després d'escorcollar casa seva a Bouguenais, a l'oest de França. La policia gal·la va fer ahir 19 detencions i Nicolas Sarkozy ha fet de la lluita contra l'extremisme un dels eixos de la seva campanya per a la reelecció.

PARÍSPoc més d'una setmana després de la matança que va commocionar el país, França va arrestar ahir 19 persones que formarien part de xarxes islamistes en ciutats com París, Tolosa, Le Mans i Nantes, on es trobaria la seu d'un grup extremista anomenat Forsane Alizza, que el govern francès va il·legalitzar i dissoldre a finals de febrer. El seu líder, Mohamed Aixamlane, va ser detingut ahir i retingut en presó preventiva, després que la patrulla que va conduir l'operació trobés Kalàixnikovs, fusells, granades i pistoles elèctriques. Segons fonts policials, entre els detinguts també hi ha tres dones.

'Timing' que desperta suspicàcies

L'operació s'emmarca en una campanya electoral en què la seguretat ciutadana ja s'ha convertit en tema omnipresent. El president Nicolas Sarkozy, candidat a una reelecció que sembla qualsevol cosa menys assegurada, no va amagar ahir que l'operació -que segons ell no té relació amb la matança professada per Mohammed Merah a Tolosa- respon a la seva envestida contra l'integrisme, anunciada des de l'Elisi poques hores després de la mort de l'assassí a mans de la policia nacional. "[L'operació] no està simplement lligada a Tolosa, sinó a una forma d'islamisme radical a tot el territori", va expressar Sarkozy. "Hi haurà altres operacions que ens permetran expulsar del territori nacional un cert nombre de persones que, en el fons, no tenen res a fer aquí", va afegir.

El president francès també va comparar el trauma col·lectiu provocat per la matança de Merah amb altres atemptats recents. "No vull comparar els horrors, però ha estat una mica com el trauma que va seguir l'11 de setembre del 2001", va expressar a primera hora durant una intervenció radiofònica. El timing de la detenció, que es va produir pocs minuts abans de l'inici d'aquesta entrevista, va despertar suspicàcies. A més, fonts de la lluita antiterrorista van protestar contra la metodologia del govern. "Mesos de feina se'n van en orris a causa de la campanya presidencial", hauria dit una font anònima al diari Le Figaro . "Una operació política i prematura que espatlla una llarga feina de vigilància", hauria explicat una altra font.

El ministre d'Interior, Claude Guéant, va negar que es tracti d'una "operació de comunicació" i va recordar que les persones arrestades havien demostrat que tenien "una ideologia de combat". En tot cas, Sarkozy no va dubtar a comparar la seva contundència contra els extrems amb la suposada permissivitat del seu rival socialista, François Hollande. "Els socialistes no han votat cap de les lleis sobre la seguretat que he proposat", va dir des de Besançon, on tenia lloc el seu míting d'ahir. "Quan vaig proposar al Parlament que el burca quedés prohibit del nostre territori, Hollande es va negar a participar en la votació", va explicar.

Des dels fets de la setmana passada, Sarkozy s'ha col·locat al davant d'Hollande als sondejos de cara a la primera volta, que se celebrarà el 22 d'abril. Segons l'últim estudi de CSA, Sarkozy obtindria el 30% dels vots, davant del 26% d'Hollande. El socialista se segueix imposant a la segona volta, amb un 54% davant del 46% de Sarkozy, però el seu avantatge es redueix progressivament.

stats