12/03/2012

Sarkozy ataca Europa per reforçar-se

2 min
Sarkozy ataca Europa per reforçar-se

Europa s'ha convertit en l'ofrena més fàcil de sacrificar a l'altar d'aquestes presidencials franceses. El candidat Nicolas Sarkozy ho va fer ahir en un gran míting de campanya, mil·limètricament estudiat. 50.000 seguidors -alguns dels quals van arribar a Villepinte, prop de París, en els deu TGV noliejats pel partit de Sarkozy, la UMP- van aplaudir un president que reclamava més proteccionisme europeu i amenaçava de suspendre la participació de França a l'acord de Schengen per a la lliure circulació de persones. "No podem deixar la gestió dels fluxos migratoris en mans de tecnòcrates i tribunals", protestava Sarkozy, ara que ha recuperat per a la campanya el seu discurs de mà dura contra la immigració.

"Els acords de Schengen no ens permeten respondre a la gravetat de la situació i cal revisar-los", advertia el president, mentre donava un termini màxim de dotze mesos perquè hi hagi un canvi. Si no, França suspendrà la seva participació en aquest tractat que Sarkozy no vol deixar fora del control dels estats. Va ser ell -amb l'ajut de Silvio Berlusconi- qui ara fa un any es va saltar aquest acord per reinstaurar barreres a l'entrada de refugiats tunisians escapats de la revolta. No era el primer cop. L'estiu del 2010, París es va saltar la legislació europea per expulsar ciutadans d'ètnia gitana de França.

Schengen ha estat sempre una carta a la màniga del president. I la reforma que ahir reclamava amb amenaces des de Villepinte ja està en marxa a Brussel·les. Sigil·losament i sota la pressió de París, Berlín i Roma, ja fa mesos que es negocia perquè els governs puguin imposar controls fronterers cada cop que ho creguin necessari. Això, però, no ho va explicar ahir Sarkozy.

Europa en campanya

No hi ha cap govern a la Unió Europea que hagi aconseguit la reelecció des que la crisi s'ha emportat per davant economies sanejades, qualificacions del deute, nivells d'atur i un model social generós, que durant dècades havia intentat cohesionar territoris i societats. Sarkozy ho sap, i ahir es va voler vendre com el salvador de l'euro.

Europa s'ha convertit en un dels temes centrals de la campanya francesa. El candidat socialista, François Hollande, favorit als sondejos, ha promès renegociar l'acord fiscal que imposa més austeritat a la zona euro. "És vergonyós que no tinguin el coratge de signar el nou Tractat Europeu", va denunciar ahir el candidat de la UMP, i el palau d'esports va respondre amb xiulets.

Les enquestes d'opinió acostumen a traçar les línies mestres de les campanyes electorals, i al candidat Sarkozy només li calia llegir el diari Le Monde de divendres per construir el seu discurs. El rotatiu explicava amb xifres el desamor dels francesos amb Europa. Una majoria dels enquestats per l'empresa Ipsos reclamava la renacionalització de la política. "Reforçar els poders de decisió de França", fins i tot si això suposa "limitar els d'Europa". La França del no s'imposa. Tot i que ahir, el president -invocant en un poti-poti Joana d'Arc, Victor Hugo, De Gaulle i Monnet- va assegurar que ell pretén unir la França del no i la del sí.

stats