Crònica 15/01/2012

Sarkozy es complica la reelecció

Quan Nicolas Sarkozy començava a remuntar les enquestes, Standard & Poor's li ha posat un entrebanc. A cent dies de les presidencials, la degradació del deute francès dóna armes a Hollande.

àlex Vicente
3 min
Sarkozy aspira a ser reelegit d'aquí cent dies.

PARÍSPer a Nicolas Sarkozy, no hi deu haver pitjor insult que ser acusat d'immobilista. El president francès havia anunciat que afluixaria dràsticament el ritme de reformes durant la fase final de la legislatura. Però la bateria d'anuncis dels últims dies demostra que Sarkozy promet presentar batalla fins a l'últim dia de la legislatura. Acusat de no respectar les promeses electorals que el van conduir a l'Elisi i de deixar França pitjor que fa cinc anys, el president ha decidit adoptar una nova estratègia per a la reelecció, convençut que encara no hi ha res perdut en el camí cap a les presidencials del maig. La degradació del deute francès per l'agència Standard & Poor's imposa ara dificultats inesperades per a un Sarkozy que tot just començava a remuntar en les enquestes.

En els últims dies, el gir tàctic del president havia consistit a ocupar permanentment l'espai mediàtic a través de propostes iconoclastes amb les quals poder marcar el ritme de la precampanya. Primer, la reforma del finançament de la cobertura social a través de l'anomenat "IVA social", que taxaria més el consum i menys el treball. Després, pronunciant-se a favor d'introduir la taxa Tobin en tota transacció financera abans que s'acabi el 2012, fins i tot si els socis europeus s'hi neguen. La pròxima mesura, revelada divendres pel diari Libération , podria ser la introducció del matrimoni homosexual al programa electoral dels conservadors.

Es tracta d'una nova variant de la recepta sarkozista per excel·lència: l'agitació permanent i el voluntarisme a prova de foc. Amb tot, la gesticulació de Sarkozy no sempre aconsegueix camuflar una falta de resultats molt poc afavoridora. Set de cada deu francesos consideren negativa la seva acció en els àmbits social i econòmic.

Una percepció accentuada per la pèrdua de la qualificació AAA que el president pretenia evitar costés el que costés. El pla d'austeritat presentat al novembre, el de més abast des del 1945, estava pensat amb aquest objectiu. La degradació del deute fins i tot amb el més inflexible dels plans de rigor posa en dubte la seva imatge de bon gestor econòmic.

"És una política la que ha estat degradada, i no França", va expressar ahir el candidat socialista a l'Elisi, François Hollande, que va qüestionar la falta de "coherència, constància, clarividència i resultats" de la gestió del president. "Sarkozy ha fet de la conservació de la triple A una obligació. Així es van justificar dos plans de rigor en quatre mesos. Aquesta batalla s'ha perdut i ho lamento", va sentenciar Hollande.

Per davant en les enquestes

El candidat socialista encara lidera tots els sondejos, però també comença a mostrar símptomes de desgast, mentre que el president ha aconseguit mantenir-se estable. Si la primera volta s'hagués celebrat diumenge passat, Hollande hauria quedat primer amb el 28% dels vots, 4,5 punts menys que a mitjans de novembre. Sarkozy el seguiria de prop amb un 26%, el mateix resultat que obtenia fa dos mesos. La tendència observada avui dirigeix el resultat de la primera volta a un empat virtual. De cara al segon assalt, la tria dels electors de l'ultradretana Marine Le Pen (19%) i del centrista François Bayrou (12%) resultarà clau per al resultat final.

Fins ara els conservadors havien fonamentat la seva estratègia en un atac permanent a Hollande, titllat d'imprecís i incompetent pels seus adversaris. No esperaven que el president remuntés, però sí que el seu rival s'acabés d'enfonsar. La decisió de Standard & Poor's podria reduir ara el marge de maniobra de Sarkozy, just en el moment en què se sol cristal·litzar el resultat electoral. A cent dies de la primera volta, el final segueix obert.

stats