Crònica 26/10/2011

Sarkozy aparca ara els elogis i refreda l'optimisme de ZP

França ha canviat de parer sobre els elogis que mereix Espanya. L'executiu espanyol encara la cimera amb els retrets de Sarkozy retronant: "Espanya era un miracle. Avui ningú no vol el seu lloc".

Joan Rusiñol
2 min
Fins ahir a la Moncloa hi havia tranquil·litat perquè França no els posava al mateix sac que Itàlia.

Madrid.El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va sortir molt satisfet de la cimera que es va fer diumenge a Brussel·les. Espanya havia aconseguit una declaració pública del president francès, Nicolas Sarkozy, afirmant que ja no estava a "la primera línia de la crisi". A més de Grècia, el focus de la preocupació il·luminava ja només Itàlia. La Moncloa també valorava com un fet positiu que Alemanya acceptés que, si cal prendre noves mesures de contenció del dèficit, ho decidís el nou govern que surti de les urnes el 20 de novembre, l'encarregat de dissenyar els pressupostos de l'Estat per al 2012. Ahir, però, aquesta placidesa per encarar la trobada d'avui es va esquerdar.

En un discurs a Carcassona, el president francès va dir que "els països que no s'han despertat a temps, ara no poden afrontar la situació". I va concretar: "Mireu que de pressa canvien les coses. Es parlava d'Espanya com d'un miracle fa dos o tres anys i d'Irlanda com un Eldorado. Qui voldria ser ara al seu lloc?", va preguntar-se. Aquestes paraules, oposades a les que va pronunciar diumenge, tenen conseqüències perquè Sarkozy lidera, al costat de la cancellera Angela Merkel, la resposta europea a la crisi de confiança que sacseja la zona euro i que té una plasmació directa als mercats.

Les incerteses sobre l'abast de les mesures que es puguin prendre avui a Brussel·les va fer que Espanya pagués ahir el preu més elevat pel seu deute des del 2008. El tresor públic va adjudicar 3.479 milions d'euros en lletres a 3 i 6 mesos, gairebé tot el que s'havia proposat, tot i que va haver d'apujar l'interès per sobre del 2% i el 3% per primera vegada en tres anys. Pels analistes, però, aquest comportament demostra l'alta demanda dels inversors, un fet que constataria la confiança dels mercats en la solidesa del deute sobirà espanyol. Fins i tot alguns experts no dubtaven a fonamentar aquesta tesi amb el missatge de confiança que havia llançat el mandatari francès dies enrere i que ahir a la tarda va girar com un mitjó. Els dubtes sobre la cimera d'avui també van disparar la prima de risc als 346 punts i van fer caure la borsa espanyola un 0,87%, per sota dels 8.900 punts.

Rajoy, en alerta

El PP, a qui totes les enquestes assenyalen com el nou inquilí de la Moncloa d'aquí un mes, tem que el govern espanyol pugui prendre a Brussel·les compromisos nocius per a la banca espanyola. Mariano Rajoy avisa que de la cimera d'avui el deute espanyol en pot sortir "estigmatitzat". Pels populars, cal evitar que Zapatero cedeixi i renunciï a abordar el sanejament dels actius immobiliaris, la gran preocupació del sistema financer espanyol.

stats