CURSA PRESIDENCIAL A FRANÇA
Crònica 29/05/2011

Sarkozy no guanya ni sense Strauss-Kahn

Marc Vidal
2 min
Nicolas Sarkozy ha reunit durant dos dies a França els grans dirigents mundials.

Enviat especial a / Deauville (frança)La cimera d'aquesta setmana a Deauville (França) ha estat, més que un G-8, un G-COM, tal com la va batejar en l'edició d'ahir el diari Le Monde , una operació de comunicació planificada meticulosament pel president francès, Nicolas Sarkozy, quan falta un any per a les eleccions que l'han de ratificar en el càrrec per cinc anys més.

Amb un país tocat també per la crisi econòmica, on el manifest de Stéphan Hessel Indigneu-vos! és el número u a les llistes de llibres més venuts -en aquest cas sense acampades-, i un cop destronat Dominique Strauss-Kahn, el rival socialista que li podia fer més ombra en la cursa de les presidencials, Sarkozy ha decidit jugar la carta d'estadista internacional -G-8, G-20 o Líbia com a exemples- per recuperar popularitat de cara endins.

Però ni això ni la sortida de Strauss-Kahn de la cursa electoral no ha servit, fins ara, per situar Sarkozy al capdavant en les enquestes. Ahir mateix, el primer sondeig de les presidencials fet sense l'exdirector de l'FMI, publicat per la revista Le Nouvel Observateur , mantenia l'actual president francès com a perdedor.

Els socialistes, en primer lloc

El gran favorit per guanyar les presidencials, segons aquesta enquesta, és ara mateix és el socialista François Hollande, que manté les opcions per davant de l'actual primera secretària del Partit Socialista, Martine Aubry, que també guanyaria Sarkozy.

Aubry de moment encara no ha decidit si es presentarà a les primàries socialistes, que s'han de fer al mes d'octubre, mentre que Hollande ja té en marxa la seva campanya per a aquesta cita i es ven com "l'home normal" davant la vida luxosa i agitada del fins ara favorit Dominique Strauss-Kahn, representant de l'"esquerra del caviar", com deia ahir un editorialista de Le Nouvel Observateur .

Per respondre a aquest posicionament, l'estratègia de la dreta per plantar cara a Hollande és presentar Nicolas Sarkoy com un "home d'excepció". I és en aquesta marc en què s'inscriu l'agenda internacional de Nicolas Sarkozy, que just acabada de celebrar la cimera del G-8 ja pensa en una del G-20, que s'ha de celebrar al mes de novembre a Canes, amb una desfilada encara més gran de líders mundials al costat de Sarkozy. De fet, el president nord-americà, Barack Obama, va intentar que les dues cites, la del G-8 que s'acaba de fer i la del G-20 de la tardor, s'ajuntessin en una de sola els mateixos dies. Però l'Elisi s'hi va negar des d'un principi, amb ganes d'allargar al màxim l'agenda internacional de l'ara president.

Encara no hi ha res decidit

"Sarkozy capitalitza", va titular aquesta setmana el diari d'esquerres Libération amb l'excusa de la cimera del G-8. Potser capitalitza, però no tradueix en vots els seus suposats èxits en l'escena internacional i per això el seu partit, la UMP, lluita per començar a mobilitzar el seu electorat, el primer gran obstacle per a la reelecció. El segon és la fragmentació del vot de la dreta, que fa perillar la concentració de suport electoral que fins ara tenia la UMP. Això mentre la ultradreta del Front Nacional continua en un amenaçadora tercera posició en els sondejos de les presidencials. Els analistes coincideixen que encara és d'hora per donar cap batalla per vençuda.

stats