ELECCIONS PRESIDENCIALS A FRANÇA
Crònica 13/04/2012

Sarkozy utilitza els mercats com a arma electoral contra Hollande

Els mercats s'han convertit en arma electoral a França. L'aspirant a la reelecció, Nicolas Sarkozy, va advertir del calvari que pot viure l'euro si el socialista François Hollande guanya les presidencials.

àlex Vicente
2 min
Sarkozy utilitza els mercats com  a arma electoral contra Hollande

PARÍSDeu dies abans de la primera volta de les presidencials franceses, Nicolas Sarkozy s'esforça a erosionar la campanya del seu rival socialista, François Hollande, a qui va acusar la setmana passada de voler portar el país cap a la catàstrofe econòmica que viuen Espanya i Grècia per la gestió dels govern d'esquerra. Sacsejant la por d'una eventual crisi de confiança dels mercats, Sarkozy s'ha guanyat una pluja de crítiques vingudes del camp contrari, que l'acusa d'actuar amb desesperació pels mals auguris dels sondejos a la segona volta.

"Quan Sarkozy fa una crida als mercats perquè el vinguin a socórrer, això no va a favor de l'interès del país. El que sí que ajuda el país és lluitar contra l'especulació, en lloc de reanimar-la amb el pretext d'ajudar-lo en aquestes presidencials", va expressar ahir Hollande. El candidat socialista a l'Elisi responia a les acusacions del president, que la setmana passada va apuntar que l'estratègia de recuperació de Hollande "conduïrà immediatament a una crisi de confiança". Ahir al vespre, durant una intervenció a la televisió pública, Sarkozy va insistir en el mateix missatge. "La política de creixement no consisteix a acumular deutes i dèficits i a gastar-se diners que no tenim", va afirmar, en clara referència al seu rival.

Sota la batalla verbal pròpia de la recta final prèvia a la cita amb les urnes s'amaguen receptes diferents per assolir la recuperació. Sarkozy ha criticat repetidament la voluntat de l'aspirant socialista de limitar les retallades, que opina que faran desaparèixer la confiança dels mercats i la fe dels inversors.

Amb tot, Hollande s'ha esforçat a demostrar que compensarà el que no estalviarà amb retallades a través d'una autèntica revolució fiscal: les rendes de més de 150.000 euros anuals pagaran un impost del 45%, que s'elevarà al 75% per als milionaris. L'impost de societats també augmentaria fins al 35% per a les grans empreses. El nou sistema d'imposició proposat per Hollande permetria recuperar 29.000 milions d'euros que portarien el deute públic a l'equilibri el 2017, un any després que el que proposa Sarkozy.

Sarkozy mantindrà l'austeritat

El president sortint ha estat menys precís en el seu programa, però tot apunta que la seva política econòmica per al segon mandat s'inscriuria en la continuïtat amb l'austeritat practicada en els últims temps, molt menys brutal que en altres latituds del continent i que no ha provocat, per ara, un gran malestar social en un país tan disposat a sortir al carrer com França. L'única mesura autènticament iconoclasta de Sarkozy consistiria a augmentar l'IVA en 1,6 punts per finançar la cobertura social a través del consum, així com obligar els exiliats fiscals a pagar els mateixos impostos que pagarien a França.

Amb tot, l'estratègia d'un Sarkozy especialment agressiu podria ser un pas en fals: ha provocat que la crisi reemergeixi com a tema principal de la campanya per davant de la seguretat, quan el balanç socioeconòmic del seu mandat no brilla tant com li agradaria.

stats