ENERGIA
Crònica 24/02/2011

Sebastián prepara un pla de xoc pel petroli

El govern espanyol té por. Líbia està provocant un progressiu encariment del cru, que es pot agreujar si les protestes arriben a altres països amb petroli i gas. Cal accelerar l'impuls d'altres combustibles.

Miquel Codolar
3 min
El preu del petroli creix per la crisi de Líbia i això afecta l'economia espanyola.

Madrid.Tothom tem que s'agreugin les repercussions econòmiques que ja s'han començat a notar per la situació política de Líbia. El cost del petroli s'incrementa sense parar. Ahir es va encarir un 4% respecte a dimarts i va els 110 dòlars per barril de cru Brent, unes xifres que no es veien des de l'agost del 2008. El govern espanyol, atent a l'evolució del conflicte libi, ha decidit que s'han d'impulsar mesures per evitar un encariment sense precedents del preu dels combustibles.

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va exposar que el pla que es podria anunciar divendres vinent després del Consell de Ministres s'està discutint "entre tots els ministeris" i tindrà "diverses fases en funció de diferents escenaris de risc". Això sí, Sebastián va voler donar un missatge de tranquil·litat assegurant que el subministrament no està en qüestió, ja que Líbia representa el 2% del gas i el 13% del petroli de l'Estat, una quantitat que considera "perfectament substituïble" per altres fonts d'energia com els biocombustibles o les energies renovables.

A les gasolineres hi seguirà havent combustible. El problema és saber a quin preu. Sebastián va reconèixer que no sap fins on poden arribar els costos del combustible i el gas ni fins a quins nivells repercutiran en l'economia espanyola i en els ciutadans. Per això, una de les principals mesures que l'Estat vol impulsar és fomentar l'estalvi d'energia: "Perquè no tenim petroli ni gas a l'Estat". És en aquest sentit que va indicar que si la situació empitjora no hi haurà més remei que reforçar els plans d'estalvi que ja hi ha en marxa. En aquest punt va afegir que "parlar més seria irresponsable". Els temors de l'executiu es basen en el fet que "per cada deu euros que puja el barril el cost és de 6.000 milions d'euros per a l'economia espanyola, i a Europa li costa tot el pressupost de la UE". "Parlem d'un impacte econòmic molt important", va reblar.

Una altra de les iniciatives que va explicar serà l'impuls de mesures des de la Unió Europea per frenar l'especulació al mercat del petroli, un dels principals actors en l'increment del seu preu. Va afegir que també s'haurà de demanar a l'OPEP que augmentin la producció amb l'objectiu d'afrontar la situació d'incertesa.

El novè productor

Líbia és el novè productor dels dotze membres de l'OPEP, amb un volum d'1,57 milions de barrils diaris, i n'exporta el 79% als mercats europeus. A l'Estat és el tercer importador, després de l'Iran i Rússia. El preu del cru creix perquè n'hi ha menys. En concret, més del 25% de la producció de petroli de Líbia està paralitzada després que diverses empreses hagin decidit tancar temporalment les seves operacions al tercer més gran produtor de cru de l'Àfrica. Una de les petrolieres més importants, l'austríaca OMV, va exposar ahir que el principal problema és fer arribar el petroli des dels camps petrolífers als ports enmig d'una situació imprevisible, i per això la companyia ha repatriat 49 dels 53 treballadors que tenia al país.

Els mercats, sobretot els europeus, pateixen. Perquè si aquesta situació s'ha produït amb problemes al novè país en producció de petroli, què podria passar si les revoltes s'estenguessin a altres països més importants pel que fa al subministrament de petroli i gas? Cal tenir en compte, a més, que Líbia només representa el 2% de la producció mundial. La situació seria encara més complicada si, eventualment, països com l'Aràbia Saudita o l'Iran -que són el primer i el tercer productors mundials, respectivament- visquessin episodis com els que s'estan vivint al Magrib.

stats