Publicitat
Publicitat

INVERSIONS PÚBLIQUES

Les participades de l'agència creditícia del Govern sumen unes pèrdues de 69 milions

La Seda, Fira 2000 i Filmax llasten els comptes de l'ICF

L'ICF va passar a ser el 2010 accionista de La Seda en convertir en accions part del deute. La devaluació dels títols de la química i els números de Filmax i Fira 2000 van afectar el braç inversor del Govern.

Les societats participades per l'ICF Holding van sumar unes pèrdues de 69 milions d'euros durant el 2010, davant dels 82 milions de números vermells de l'any anterior, segons es desprèn de la memòria anual de l'agència creditícia de la Generalitat. L'ICF Holding és la filial de l'Institut Català de Finances (ICF) que vehicula la majoria d'inversions empresarials del Govern.

En total té una vintena de participacions, entre accions d'empreses (com Avalis, Fira 2000 i Filmax Entertainment) i participacions en societats de capital risc (com Catalana d'Iniciatives i Nauta). Durant el 2010 va incorporar a la seva cartera de participades el grup química La Seda de Barcelona.

L'ICF es va convertir en accionista de La Seda, sotmesa a una profunda crisi interna durant els últims anys, en convertir deute en accions. Els títols adjudicats a l'ICF equivalen al 2,34% del capital de La Seda, una participació valorada inicialment en 8,52 milions d'euros. No obstant això, el 31 de desembre es va produir una rebaixa del valor d'aquesta participació -per eixugar les pèrdues de l'empresa- de 3,15 milions d'euros.

L'ICF va aportar 36 milions d'euros al crèdit sindicat de 600 milions que La Seda va refinançar l'any passat. A més, l'agència creditícia del Govern va atorgar fa uns mesos un préstec de 30 milions a la companyia catalana.

Al marge de La Seda, les dues participades que més van contribuir als números vermells de l'ICF van ser la productora cinematogràfica Filmax, en concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) des de fa més d'un any, i Fira 2000, la promotora del recinte de Fira de Barcelona a la Gran Via. L'ICF Holding té un 2,86% de la primera empresa i un 13,51% de la segona. La productora de la saga [Rec] va tancar l'últim exercici amb unes pèrdues de 36,32 milions d'euros i Fira 2000 va perdre 18,61 milions d'euros el 2010.

Números vermells a la matriu

L'ICF Holding va comptabilitzar unes pèrdues d'1,28 milions d'euros, davant dels 4,31 milions d'euros negatius de l'any anterior (que es van atribuir especialment a la crisi de Filmax i a la venda del diari Avui ).

Només tres de les empreses participades pel braç inversor del Govern van acabar el 2010 amb beneficis. Es tracta de les societats de capital risc FonsInnocat (amb uns guanys de 879.000 euros), Nauta Tech II (6,93 milions) i Caixa Capital Pime Innovació (300.000 euros). Durant el 2010 es va obtenir el retorn per part de FonsInnocat i Nauta Tech Invest II de 857.868 euros i 643.245 euros, respectivament, a partir de les desinversions fetes per aquests instruments de capital risc.

El mateix any l'ICF Holding es va incorporar a les societats de capital risc Finaves IV (de l'escola de negocis Iese), Inveready First i Fem-Ona.

El grup ICF va tancar l'any amb un volum d'activitat de 1.276 milions d'euros (entre crèdits i inversions), un 5,4% més que el 2009. Com a resultat, la inversió consolidada es va situar en 5.151 milions, un 15,2% més. L'ICF va formalitzar un total de 627 operacions (entre préstecs i avals) per valor de 747,5 milions d'euros, davant dels 1.043 milions del 2009.

Un dels crèdits que l'ICF destaca a la seva memòria és l'aportació de 20 milions d'euros a Iniciatives Empresarials Aeronàutiques (Ieasa), el primer accionista de l'aerolínia Spanair.

Des de principis d'any el nou conseller delegat de l'ICF és Josep Ramon Sanromà, exdirectiu del Deutsche Bank.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT