EN MARXA LA MAQUINÀRIA PER A LES MUNICIPALS
Crònica 12/02/2011

Segon assalt de CiU: les alcaldies del cinturó roig

M. Colomer / N. Martínez
2 min

Primer assalt, la Generalitat: objectiu assolit. CiU va recuperar el 28-N, a més de la seva hegemonia política, la moral de victòria que havia quedat tocada per 7 anys de travessia del desert. I CiU vol explotar aquest factor de cara a les municipals del 22 de maig, que la federació planteja com el segon assalt, ara per consolidar els resultats del 28-N als feus del PSC. No només a Barcelona, la joia anhelada i per primera vegada a l'abast dels nacionalistes, sinó també la resta de ciutats de l'anomenat cinturó roig (Terrassa o Badalona en són exponents), territoris històricament socialistes -fins al 28-N, quan van fer el tomb- que, en un moment de convulsions internes a can PSC, faciliten les aspiracions nacionalistes. Però també es fixen en Tàrrega i Balaguer, a Lleida, i Reus, a Tarragona. Sense oblidar Girona, on Carles Puigdemont, no sense problemes en el procés de configuració de la llista, pot arrabassar l'alcaldia al PSC de Joaquim Nadal. Ningú oblida que del 22-M en depenen les diputacions. I CiU vol recuperar les de Girona i Lleida i mira amb opcions, per primer cop, la de Barcelona.

CiU es proposa superar el PSC per primer cop a la història en nombre de vots a les municipals -el 1991, amb majoria absoluta a la Generalitat, els en van faltar 100.000-, si bé es curen en salut quan alerten que la dinàmica nacional, a l'alça per a CiU i a la baixa per a les esquerres, no és extrapolable al terreny local. Paradoxalment, però, el 22-M repetiran la campanya del somriure que va conduir Artur Mas al Palau de la Generalitat -el lema serà "pensem en positiu" i, l'adaptació allà on són a l'oposició, "el canvi en positiu" - .

Els directors de la campanya de CDC i UDC, Lluís Corominas i Benet Maimí, mostraven ahir més concòrdia que mai. Amb el partit a la Generalitat, les coses són més fàcils, malgrat que saben que l'oposició explotarà aquesta eina. En paraules de Maimí, aquests comicis seran les eleccions que CiU afronta amb "menys conflictivitat" interna a l'àmbit local. De fet, afirmen que seran les primeres municipals en què superaran les 900 candidatures i a tot arreu s'hi presentaran amb marca oficial CiU. Ara bé, és cert que això no vol dir que s'hagin acabat els conflictes endèmics que CiU ha arrossegat en alguns municipis. Però allà on no hi hagi acord, repetiran la fórmula del 2007: candidatura oficial, encara que sigui només amb els militants d'un dels dos partits i amb una candidatura independent desvinculada de la federació amb els de l'altre.

CiU farà una campanya de proximitat, més de reunions de petit format que de grans actes propagandístics, i "austera", entre altres coses per la limitació de la precampanya imposada per la reforma de la llei orgànica de règim electoral.

stats