DEMOCRÀCIA AFRICANA
Crònica 27/03/2012

El Senegal derrota a les urnes la temptació autoritària de Wade

Adam Nossiter
3 min
El Senegal derrota a les urnes la temptació autoritària de Wade

THE NEW YORK TIMES / DAKARL'octogenari president del Senegal va reconèixer la seva derrota a les eleccions de diumenge, un rar exemple d'alternança política ràpida i pacífica en una regió turmentada pels cops d'estat i els líders que es neguen a renunciar al poder.

Els últims mesos, el president Abdoulaye Wade, al poder des del 2000, semblava que siguiria el mateix camí: es va proclamar invencible i va voler buscar un tercer mandat desafiant el límit constitucional de dues legislatures. Però aquesta aposta ha fracassat al Senegal.Wade va trucar diumenge a la nit al seu rival, Macky Sall, per felicitar-lo per la victòria. Sall havia estat primer ministre sota Wade i havia trencat amb el president cinc anys enrere.

Al barri costaner on viu Sall els seus partidaris van esclatar en aplaudiments i van celebrar la notícia amb música a tot volum. La televisió estatal -fins ara una màquina de propaganda per a Wade- mostrava escenes de multituds celebrant als carrers del centre de la capital la victòria de Sall.

L'intent de Wade d'aferrar-se al poder havia despertat una forta oposició al Senegal, un país on tradicionalment s'han acceptat les regles del joc democràtic. Les setmanes anteriors a la primera volta de les presidencials, que es van celebrar al febrer, havia estat marcada per les protestes i la formació d'una coalició de forces opositores contra el president.

A més, l'edat de Wade -un dels últims polítics de l'època de les independències africanes que encara estan actius- havia despertat d'un moviment d'oposició independent protagonitzat per joves, units al voltant de cançons de rap molt crítiques amb el poder. Dues de les característiques que defineixen aquest país, una població jove i una cultura musical pròpia, es van mobilitzar contra Wade i les seves temptacions autoritàries.

Això va donar ales a Sall, un geòleg de 50 anys tan discret com exuberant és Wade, que va quedar en segon lloc a la primera volta, amb el 26,6% dels vots contra el 34,8% per al president. Però una dotzena de candidats descartats a la primera ronda es van agrupar per demanar el vot a Sall i finalment Wade no va poder impedir la victòria de l'home a qui ell mateix havia ajudat a fer-se una carrera política.

Tot apunta que el Senegal torna a donar una lliçó de calma i de normalitat democràtica a l'Àfrica .Tot just la setmana passada, el seu veí, Mali, era l'escenari d'un cop d'estat militar.

El Senegal és un dels pocs països del continent que mai ha experimentat un cop militar. Com a mínim dues vegades en la seva història l'exèrcit hauria pogut prendre el poder i no ho va fer. El país celebra eleccions lliures des de finals del segle XIX.

Hereu defenestrat

Els resultats oficials de la segona volta no es coneixeran fins a finals de setmana, però la contundència del triomf de Sall no admet dubtes. Wade fins i tot va perdre al seu col·legi, en una zona benestant de Dakar. La política al Senegal és sovint una qüestió de lleialtat i l'enginyer es va trobar davant un desert polític per haver violat els codis. Impassible, de parlar suau i pausat, amb una extracció de classe treballadora de les províncies, Sall es va distanciar de Wade fa gairebé cinc anys, quan, essent el president del Parlament elegit a dit, va interrogar Karim, el fill de Wade, per la gestió d'una gran conferència islàmica a la capital, Dakar. Sall va ser immediatament cessat.

El guanyador de les eleccions promet un estil més moderat, menys despeses en grans projectes, la limitació estricta dels mandats a dues legislatures i més atenció a l'agricultura, la font de subsistència de la majoria de senegalesos. El país té grans infraestructures, com autopistes i aeroports, però ha d'importar aliments bàsics.

stats