L'EX-IUGOSLÀVIA GIRA FULL
Crònica 27/05/2011

Sèrbia entrega l'últim criminal de la guerra dels Balcans

D. Carvajal / M. Simons
3 min
Sèrbia entrega l'últim criminal de la guerra Dels Balcans

The New York Times - ParísEl president de Sèrbia va anunciar ahir durant una roda de premsa a Belgrad que havien capturat Ratko Mladic, el fugitiu acusat de planejar la massacre de Srebrenica el 1995. Mladic, exgeneral serbobosnià, ha estat un dels criminals més buscats del món i ha evitat que l'arrestessin durant més de quinze anys malgrat l'intens i creixent esforç internacional per detenir-lo. L'agència de notícies sèrbia va informar que en el moment de la detenció es feia dir Milorad Komadic i que l'havien pogut capturar gràcies a haver relacionat uns documents d'identitat antics que tenia a casa amb el nom de Mladic i on presentava una fisonomia molt similar a l'home que buscaven.

L'exgeneral serbobosnià, de 69 anys, està acusat d'haver fet executar la pitjor neteja ètnica europea des de la Segona Guerra Mundial, la massacre de més de 8.000 homes i nois a la ciutat bosniana de Srebrenica el juliol del 1995. Li imputen quinze càrrecs de genocidi, persecucions, exterminis, assassinats, deportacions, actes inhumans i segrest d'hostatges i podria ser condemnat a cadena perpètua.

"L'extradició es farà efectiva aviat", deia ahir el president serbi, Brois Tadic, fent referència al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia a l'Haia. De moment, però, està arrestat al Tribunal Especial serbi a Belgrad i el procés es podria allargar fins a deu dies, segons el diari serbi B92 . Ahir va començar a declarar, però el jutge que porta el cas va interrompre l'interrogatori per "problemes mentals i físics". Segons el seu advocat, "no es va poder ni identificar".

D'altra banda, Radovan Karadzic, el líder polític dels serbobosnians i el cap de Mladic, està sent jutjat justament a l'Haia per càrrecs de genocidi durant la massacre dels Balcans. Slobodan Milosevic, l'expresident de Sèrbia i l'arquitecte de la guerra, va morir el 2006 mentre se l'estava processant. L'advocat de Karadzik va dir ahir que la detenció tindria implicacions serioses durant el judici del seu client i que el tribunal hauria d'intentar jutjar Mladic i Karadzic. Una decisió que podria alentir el procés.

El president serbi, durant la resta del seu anunci, va voler aclarir: "És el final de la recerca de Mladic, però no pas de tots els que van ajudar-lo, l'han protegit fins ara o altres membres del govern que van involucrar-s'hi". També va voler fer notar que aquest fet històric "passava el dia que Catherine Ashton visitava Sèrbia", en referència a la representant d'Exteriors de la Unió Europea.

El requisit per entrar a la UE

Davant d'aquesta coincidència, ja que la detenció de Mladic era un requisit indispensable per presentar la candidatura de Sèrbia a la UE aquest any, la presidenta de l'associació de periodistes serbis, Ljiljana Smajlovic, va fer evident les suspicàcies d'un arrest premeditat en una pregunta. Tadic va aclarir ràpidament, però, que no hi havia cap mena de relació i va afegir que no considerava que el país pogués desestabilitzar-se després d'aquest fet.

La detenció es produeix en un moment crucial, poc abans de la publicació d'un informe de Serge Brammertz, el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional de les Nacions Unides a l'Haia, que s'esperava que posés de manifest que Sèrbia no estava cooperant i que havia ignorat els últims avisos i consideracions de com atrapar el fugitiu. Segurament l'informe hauria bloquejat les possibilitats de Sèrbia de convertir-se en candidata oficial per a la UE. Holanda, que acull el tribunal que vetlla pel manteniment de la pau en els territoris que van ser envaïts per les tropes de Mladic, havia dit que vetaria la seva candidatura si no el detenien.

Ocult al nord de Sèrbia

De vegades a plena vista en partits de futbol i d'altres amagat en les profunditats d'una ciutat secreta, sembla que Mladic ha passat els últims anys amagat per un grapat de seguidors lleials, segons els investigadors i alguns excompanys seus. Es creu que l'exlíder de l'exèrcit serbobosnià va viure durant un temps a Nou Belgrad, una extensió enorme de la capital sèrbia a través del riu Sava. Però a l'hora de la veritat se l'ha trobat en un petit poblet del nord del país. Tot sembla indicar -segons el diari B92 - que vivia sol en una casa a Lazarevo, a la província de Vovjodina, i a poc menys de dues hores de Belgrad, i que no va oposar cap mena de resistència tot i que tenia dues pistoles.

stats