EL MERCAT DE TREBALL, ENCARA EN CRISI
Crònica 29/01/2011

S'escurça el diferencial d'atur amb l'Estat

El mercat de treball no es recupera. L'atur va registrar el 2010 uns nivells rècord. Amb aquestes dades, Zapatero rep la setmana que ve a Madrid Angela Merkel, que ha ofert feina a joves qualificats.

Elena Freixa
2 min

BARCELONA.Els efectes de la crisi persisteixen al mercat de treball català, que va destruir 42.600 llocs de treball durant el 2010 i va incrementar la llista d'aturats en 43.800 persones. A Catalunya ja hi ha 686.800 persones sense feina i gairebé 4,7 milions en tot l'Estat.

La taxa d'atur va tancar l'any passat en el 17,98%, gairebé 2,5 punts per sota de l'estatal, que ja està per sobre del 20%, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del darrer trimestre del 2010 publicades ahir per l'INE.

És cert que les xifres mostren una desacceleració en el creixement de l'atur i en la destrucció d'ocupació més destacada a Catalunya, però també ho és que el diferencial amb Espanya s'ha tendit a reduir en els últims anys. Per exemple, les distàncies entre les taxes d'atur s'han escurçat. Els 2,35 punts de diferència entre l'atur català i espanyol (a favor de Catalunya) queden lluny dels gairebé cinc punts de fa deu anys.

El mercat de treball, doncs, encara no remunta, tot i que ha deixat de caure com ho feia el 2009. I qui en pateix les conseqüències són les famílies. Ja n'hi ha 1.328.000 a tot l'Estat que tenen tots els seus membres a l'atur.

Pel que fa a la creació de llocs de treball, les dades van mostrar un cop més l'efecte de l'estacionalitat, ja que els 34.500 llocs de treball creats entre el juliol i el setembre -en plena temporada turística- van donar pas a un quart trimestre en què el nombre d'ocupats a Catalunya es va reduir en 42.600 persones.

Si s'analitzen les dades per sexes, gairebé 15 punts separen la taxa d'activitat (població activa sobre població en edat de treballar) entre homes i dones. Malgrat això, Catalunya continua entre les quatre comunitats autònomes on l'atur femení (16,49%) és inferior al masculí (19,23%).

Ja som al fons de la crisi

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va defensar que la recuperació econòmica continua malgrat que l'atur està al nivell més alt des del 1997, i va dir que la destrucció d'ocupació és "al punt final".

Va ser ben contrària la reacció dels sindicats, que van criticar al govern espanyol que prioritzi el rescat d'entitats financeres -aportant-hi recursos del FROB- per damunt de la injecció de recursos per generar nous llocs de treball o per protegir els aturats sense prestació.

Alemanya, al rescat

Les elevades xifres d'atur seran, de ben segur, un dels temes que marcaranla cimera hispanoalemanya de dijous vinent. Sobretot després que la cancellera alemanya, Angela Merkel, avancés que oferirà feina a joves espanyols qualificats que estiguin a l'atur per pal·liar el dèficit, sobretot d'enginyers i experts en telecomunicacions, que té el país.

stats