ADÉU A UN GEGANT DE LA CUINA
Crònica 17/02/2011

Set estrelles s'apaguen de cop

La mort del xef, de 53 anys, representa la primera desaparició d'un dels membres de l'elit culinària catalana contemporània. Amb Adrià, va portar la gastronomia catalana a primera fila mundial.

Ricard Martín
3 min
Set estrelles s'apaguen    de cop

Barcelona.El firmament de la cuina catalana s'ha quedat a les fosques. S'apaguen set estrelles de cop: el xef Santi Santamaria (1957-2011) va morir ahir sobtadament a Singapur, on era visitant un restaurant de la seva propietat que dirigeix la seva filla. Segons el comunicat de la família de Santamaria, es desconeixen les causes de la mort del xef, encara que el cap de cuina de Can Fabes i soci de Santamaria, Xavier Pellicer, ha explicat que "va tenir un atac de cor després de desmaiar-se".

La pèrdua per a la cuina internacional és significativa, però per a la catalana és incalculable. Tant per l'aspecte gastronòmic com en termes mediàtics: Santamaria és el primer xef estrella que desapareix, en un context social en què els cuiners han esdevingut figures tan rellevants com els futbolistes d'elit. És a dir, que encara no hi ha precedents d'una pèrdua similar per valorar les repercussions. De moment, les mostres de condol de tot el gremi culinari català i espanyol ja han esdevingut una onada fúnebre de proporcions mai vistes fins ara.

Però sí que podem enumerar els mèrits culinaris de Santamaria: va ser el primer xef català a aconseguir les tres estrelles Michelin, i qui va iniciar el llarg viatge que ha portat la cuina catalana a l'avantguarda internacional.

Can Fabes, al peu del canó

Segons explica Cristino Álvarez, un periodista que acompanyava Santamaria en la visita a Singapur, estaven reunits a la cuina del restaurant fent un pa amb tomàquet i Santamaria li va preguntar si havia vist el menjador. Sortint de la cuina, el xef va dir que es marejava i es va desplomar. Santamaria encara respirava quan va ser traslladat a l'Hospital General de Singapur, on va morir instants després.

A Can Fabes, però, ahir a la nit van decidir "estar al peu del canó" i servir el sopar als quinze comensals que havien fet la reserva. La figura de Santamaria, posada en context, és titànica; en una època, principis dels vuitanta, en què tot just la cuina catalana començava a espolsar-se les influències de la cuina francesa, Santamaria va ser el primer cuiner que es va preocupar perquè Catalunya tingués un gran restaurant. Fill de Sant Celoni, va obrir-hi Can Fabes l'any 1981. L'any 1988 va guanyar la primera estrella Michelin, la segona va arribar el 1990 i el 1994 va ser el primer xef català a accedir al firmament dels triestrellats. Partint de la tradició catalana i l'obsessió pel millor producte, Santamaria va renovar la litúrgia del restaurant oferint una posada en escena moderna i pulcra en extrem, una cosa mai vista abans de la irrupció de Ferran Adrià en el panorama. Senzillament, va ser Santamaria qui va fer efectiu el restaurant d'alta cuina moderna a Catalunya. Després van venir els guardons pel Santceloni a Madrid -dues estrelles-, L'Evo a l'Hospitalet (una estrella) i l'estrella del Valdepalacios a Toledo.

El cuiner i el despit

L'any 2008 es va posar la majoria dels seus companys de professió en contra amb la publicació de l'assaig La cocina al desnudo , un atac frontal a qui, segons ell, abusava dels productes químics als fogons. "Cal preguntar-nos si ens hem de sentir orgullosos d'una cuina molecular abanderada per Adrià i els seus seguidors, plena d'emulsionants de laboratori", va arribar a dir. Aquest pas va ser l'últim d'una trajectòria literària fecunda, durant la qual va publicar nou llibres i incomptables articles.

El Fòrum Gastronòmic de Girona, que arrenca el proper diumenge, no farà cap homenatge a Santamaria: només un minut de silenci. "Des del respecte profund a la figura de Santamaria com a persona i cuiner, no seria ni coherent ni honest per part nostra fer-ho", ha explicat a l'ARA el director del certamen, Pep Palau. "Ell no va venir mai al Fòrum, per despit. Perquè la primera edició la va obrir Ferran Adria".

stats