Crònica 20/03/2011

Setanta morts al Sudan del Sud en els enfrontaments entre exèrcit i rebels

Redacció
2 min

Els enfrontaments d'aquests últims dies entre l'exèrcit del Sudan del Sud i les milícies rebels de la zona s'han saldat amb un mínim de 70 morts i desenes de ferits, segons ha informat el portaveu de l'Exèrcit per a l'Alliberament del Poble del Sudan (SPLA), Phillipe Ague, que va explicar que la lluita havia estat "molt dura" però que "ara els rebels ja estaven sent perseguits".

Els combats entre soldats i insurgents s'han concentrat, sobretot, a les províncies d'Al-Wahda, Alts del Nil i Yongueli. Aquests enfrontaments arriben després que, el 9 de febrer, més de 200 persones morissin en l'atac de combatents de la milícia insurgent que encapçalava el general dissident George Atur -exoficial que es va erigir com a líder rebel després de perdre les eleccions a gobernador de la província de Yongueli- contra forces de l'exèrcit del Sud a Yongueli. Els enfrontaments, a més, es van repetir la setmana passada i el govern sud-sudanès acusa Khartum de donar armes a les milícies amb l'objectiu de desestabilitzar la zona i entorpir el procés d'independència que ha de culminar el juliol vinent, seguint el que es va decidir en el referèndum del gener, quan els sudanesos del sud van votar de manera aclaparadora a favor de la independència. El govern central, però, es desmarca d'aquestes acusacions d'entorpiment del procés.

Com a conseqüència dels enfrontaments reiterats, la setmana passada es van trencar les converses entre les zones del nord i del sud del país que havien de servir per concretar els detalls del procés d'independència, però dijous les dues parts van acordar restablir aquests contactes per concretar aspectes com ara les fronteres o el futur de la disputada regió d'Aybei.

stats