INVESTIGACIÓ JUDICIAL
Crònica 23/06/2011

Sete Gibernau i el president de RBA, investigats per frau

Laia Espín
2 min
El pilot de MotoGP Sete Gibernau en una roda de premsa al Circuit de Catalunya el 2009.

Barcelona.La fiscalia de Barcelona investiga per frau fiscal el pilot català de motociclisme Sete Gibernau i el president del grup editorial RBA, Ricardo Rodrigo.

L'origen d'aquestes investigacions és, segons fonts judicials, diverses inspeccions realitzades per Hisenda sobre els impostos de patrimoni, de societats i de la renta de diversos exercicis. Aquestes revisions de l'erari públic, que s'haurien centrat en els impostos de l'any 2005 en endavant, van detectar que tant el motorista com l'empresari editorial haurien pogut defraudar Hisenda. Per això, el ministeri públic va iniciar una investigació per esclarir si existia delicte o no. La fiscalia presentarà una querella contra els dos per frau. Aquesta investigació es produeix en un marc més ampli, en el qual el ministeri públic ha obert una desena de casos per aquest fet.

En el cas del motorista català hauria deixat de pagar a Hisenda 2,8 milions d'euros. Concretament, l'any 2005 i 2006 no hauria abonat la quota de la declaració de renta, que ascendeix segons la investigació a 1,8 milions d'euros i 550.000 euros, respectivament. Gibernau hauria al·legat per no pagar que la seva residència estava situada a Suïssa. Un fet desmentit per la investigació, que conclou que vivia a Esplugues de Llobregat. Tanmateix, tampoc hauria pagat l'impost de patrimoni dels mateixos exercicis. En aquest cas, les quantitats defraudades ascendirian a 258.000 euros i 223.000 euros, corresponents als anys 2005 i 2006. Fonts de l'entorn del motorista van reconèixer ahir al diari ARA que eren conscients d'una inspecció d'Hisenda però no de la querella.

El màxim responsable de la editorial RBA, Ricardo Rodrigo, utilitzava suposadament una empresa patrimonial per evitar pagar impostos. Concretament, segons la investigació, aquesta empresa hauria girat factures a RBA en concepte d'assessorament. Els ingressos fets a la societat patrimonial s'haurien destinat a pagar despeses personals de Rodrigo, com per exemple les persones que treballaven al seu domicili o el lloguer d'aquesta propietat.

Amb aquest procediment, el president de l'editorial hauria deixat de pagar l'impost de societats de l'exercici 2005 al 2008. El frau fiscal ascendeix fins a 2,3 milions d'euros.

stats