CRISI NUCLEAR
Crònica 22/03/2011

Setge a les centrals velles

Les centrals nuclears d'Espanya que no superin les proves de resistència s'hauran d'aturar. El govern espanyol va respondre ahir als dubtes sobre les plantes més antigues arran de la crisi al Japó.

àlex Gutiérrez Pascual
4 min
Revisió als evacuats Un metge explorar un evacuat d'un hospital de Fukushima.

Barcelona.L'executiu espanyol tancarà les centrals nuclears que no aprovin els tests d'estrès. Ho va anunciar ahir el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, en referència a les proves que s'hauran de fer aquest any a les plantes d'aquest tipus d'energia per examinar el seu grau de resistència a catàstrofes naturals o atemptats terroristes. "Si les centrals nuclears no superen les proves hauran de prescindir de la seva activitat", va assegurar Sebastián en el marc de la reunió a Brussel·les dels ministres d'Energia dels estats de la Unió Europea per analitzar la situació nuclear actual al Japó, després del terratrèmol i el tsunami que van afectar el país asiàtic. "La seguretat és la primera variable que els governs i els organisme reguladors tindran en compte", va afegir Sebastián.

Els ministres d'Energia dels Vint-i-set van acordar que es mesuri la resistència de les centrals nuclears europees a través d'aquestes proves, que també revisaran el disseny de les plantes. A més, es comprovaran la seguretat dels sistemes de refrigeració i els plans d'evacuació i emergència. Les proves s'hauran de fer abans que acabi l'any. En aquest sentit, el titular d'Indústria del govern espanyol va demanar que els resultats de les proves siguin públics "perquè l'opinió pública estigui tranquil·la". Segons dades de la Comissió Europea fets públics ahir, 14 dels 27 membres de la Unió tenen plantes nuclears. En total, a la UE hi ha 143 reactors.

Garoña, en el punt de mira

Ja abans que es comencin a aplicar aquestes proves, l'accident nuclear al Japó ha tornat a situar en el punt de mira la central de Garoña, a Burgos. L'executiu espanyol va prorrogar el 2009 (quan s'exhauria el permís d'explotació) el funcionament d'aquesta planta nuclear fins al 2013. Precisament el president del Comitè de Medi Ambient del Parlament Europeu, l'eurodiputat alemany Jo Leinen, va reclamar ahir que s'apliqui a altres estats de la UE la mateixa moratòria que va anunciar la setmana passada la cancellera alemanya per aturar l'activitat a les nuclears més antigues.

Leinen va fer un èmfasi especial en la planta espanyola, que té el mateix disseny de sistema de seguretat que la central de Fukushima Daiichi. Sobre aquesta qüestió, Miguel Sebastián va assegurar que la data de tancament de Garoña continuarà fixada a d'aquí dos anys. Tot i això, el ministre espanyol d'Indústria va supeditar la continuïtat d'aquesta nuclear al resultat de la prova de resistència. També va recordar que la central ja va superar el 2009 un examen del Consell de Seguretat Nuclear espanyol.

En aquest sentit, Sebastián també va fer referència a la central nuclear de Cofrents, al País Valencià. El govern espanyol vol que la prova en aquesta planta sigui "prioritària", ja que té semblances amb la nuclear japonesa que va patir l'accident després del sisme. Està situada a prop del mar, i podria patir una inundació. El funcionament de Cofrents es va prorrogar deu anys més un dia abans que es produís el terratrèmol del Japó.

A més d'aquesta mesura per revisar les centrals nuclears en territori europeu, els ministre d'Energia de la UE van proposar que s'avanci l'avaluació de l'aplicació de la directiva de seguretat nuclear del 2009. Es tracta d'un procés que els estats membres han d'haver aplicat al juliol d'aquest any. Inicialment aquesta avaluació estava prevista per al 2014.

Oettinger, blanc de les crítiques

El comissari europeu d'Energia, Günther Oettinger, que va qualificar la situació nuclear al Japó d'"apocalíptica" i "catastròfica" i va assegurar que determinats reactors de la UE no superarien les proves de resistència, va rebre ahir crítiques dures de diversos estats a la trobada extraordinària de Brussel·les. França, que encapçala el rànquing de possessió de reactors nuclears, amb 58 dispositius (Alemanya ocupa el segon lloc a molta distància, amb 17 reactors), va ser la més bel·ligerant. "No hi ha cap necessitat d'alimentar la psicosi", va explicar el ministre francès d'Energia, Eric Besson. El titular francès d'aquesta cartera va criticar el fons i la forma de les declaracions d'Oettinger. "Sobre la forma, en un moment que els japonesos estaven, i estan encara, en lluita amb una determinació ferotge, que inspira respecte, parlar d'apocalipsi, potser estava fora de lloc", va assegurar Besson. "Sobre el perill d'algunes centrals europees, no és pas la forma el que em pertorba, és el fons", va afegir.

El ministre espanyol d'Indústria va adoptar un to més conciliador, que va dir d'Oettinger que no havia tingut "una setmana gaire afortunada". "Una cosa és el debat nuclear, que sempre ha de ser benvingut, una altra és exigir condicions de seguretat i la tercera és crear una alarma injustificada, que no ajuda ni el Japó, ni Europa, ni ningú", va remarcar Miguel Sebastián. El comissari europeu es va defensar d'aquestes crítiques i va dir que no volia crear el pànic, sinó rebujtar que es minimitzessin els fets al Japó.

Més retards al cementiri nuclear

En relació amb l'accident nuclear al Japó, Miguel Sebastián va admetre ahir que els fets a la central de Fukushima Daiichi dificultaran la decisió sobre l'emplaçament del magatzem temporal de residus nuclears. "S'haurà de fer un exercici extraordinari per convèncer els ciutadans de la necessitat del magatzem", va reconèixer Sebastián. Malgrat tot, a hores d'ara cap de les poblacions que opten a acollir-lo no han retirat la candidatura. L'anunci de la futura ubicació del cementiri nuclear es va posposar fins després de la celebració de les eleccions municipals del 22 de maig.

stats