TURISME
Crònica 31/03/2012

Setmana Santa de crisi: viatges més barats i més a prop

La crisi ha retallat la despesa de les famílies destinada a les vacances. Per Setmana Santa creix el turisme de proximitat, però els desplaçaments amb cotxe i les estades s'escurcen respecte als últims anys.

Thaïs Gutiérrez
3 min
PLATJA O ESQUÍ? 
 La meteorologia farà decidir molta gent a l'últim moment, diuen des del sector. Triomfen els destins de proximitat de platja i de muntanya.

BARCELONA.Les vacances de Setmana Santa d'enguany, tal com ha passat els últims anys, vénen marcades per la crisi i per la moderació en la despesa. L'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) preveu un descens d'entre un 6% i un 7% en les reserves de viatges i ha notat un increment de la demanda de destins de proximitat, tant de platja com de muntanya, fins als quals els visitants es poden desplaçar en cotxe. El president de l'ACAV, Francesc Carnerero, deia ahir que la crisi ha afavorit aquest tipus de turisme, "que té un preu mitjà més econòmic i permet que la gent segueixi sortint de casa". "Tothom es mira molt més els preus ara -va dir Carnerero-, quan van al súper i quan van de vacances, és igual, s'hi fixen més".

Aquesta mateixa tendència és la que han detectat des de l'agència de viatges online Lastminute. Marta Comadevall, cap de producte i vendes d'aquesta companyia, explicava que han notat una baixada del 15% de la despesa global en viatges de Setmana Santa, comparada amb la de l'any anterior. Pel que fa als paquets contractats, han crescut un 16% els de destins de proximitat, entre els quals destaquen les comarques gironines -des de la Costa Brava fins a la Cerdanya- i Andorra. A més, han notat que els viatgers passen menys nits fora de casa. Segons l'ACAV, una altra opció que també té molta força són els viatges a alguna comunitat de l'Estat, com Andalusia, Galícia i Madrid. Rafael Serra, president de la Unió Catalana d'Agències de Viatges Emissores (Ucave), va explicar que moltes agències detecten que el consumidor hi va amb un pressupost baix i això fa que "esculli un destí on es pugui traslladar en cotxe".

Un altre fenomen que ha sorgit amb la crisi són les empreses de compra col·lectiva. Una d'aquestes empreses, Let'sBonus, ha vist com han augmentat un 87% les vendes de viatges de Setmana Santa, especialment a destins pròxims, amb un estalvi que els responsables xifren en 250 euros per viatge en comparació amb el que costen en agències tradicionals.

La crisi també ha provocat un augment de les reserves d'última hora. "La gent espera fins a l'últim moment perquè confien a trobar els millors preus i perquè hi ha el factor meteorològic, que és molt important en aquesta època", va explicar Marta Comadevall. Tots els professionals del sector coincideixen que el clima pot fer decantar la balança de les reserves cap a una xifra positiva, com la de l'any passat, o cap a un número més baix. Ara per ara, sembla que el bon temps només està assegurat la primera part de la Setmana Santa, però el sector confia que la situació millori.

Les agències de viatges destaquen, d'altra banda, que més enllà dels destins de proximitat enguany també es mantenen els viatges a l'estranger, sobretot per Europa. "Afortunadament hi ha gent que té feina i es pot permetre el luxe de fer un viatge durant aquestes vacances", va dir Carnerero, i va explicar que París, Londres i Roma són les ciutats que estan rebent més reserves. Des de Lastminute han registrat un augment de la demanda de Berlín, un destí que ha guanyat molta força entre els turistes catalans.

Un altre punt interessant de les vacances de Setmana Santa és la revifalla de les reserves dels creuers. Després de l'accident del Costa Concordia al mes de gener, les companyies de creuers havien registrat una davallada dràstica de la demanda però, segons dades de l'ACAV, les reserves per a Setmana Santa estan al mateix nivell que l'any passat. L'explicació, segons Francesc Carnerero, és que "en el món del turisme hi ha memòria curta, sobretot pel que fa a les tragèdies, que tenen un impacte mundial però s'obliden relativament ràpid perquè els viatgers les perceben com excepcions".

Pel que fa al trànsit, es calcula que circularan uns 500.000 vehicles durant la Setmana Santa a Catalunya, una mica menys que l'any passat. El dispositiu especial es va iniciar ahir i finalitzarà el dilluns 9 d'abril. El director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, va demanar ahir "màxima prudència" i va recordar que el morts a les carreteres catalanes el 2012 ja són 54.

stats