LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 05/05/2011

La Setmana Santa millora l'ocupació

A l'abril hi va haver 9.728 aturats menys que al març. Amb la primera baixada des del desembre, la xifra es va situar als 601.541. A l'Estat feia cinc anys que no hi havia un abril amb un descens com aquest.

Miquel Codolar
3 min
Una dada encara molt preocupant Malgrat la lleu millora de les dades de l'atur de l'abril que es van conèixer ahir,  les llargues cues d'espera dels que han perdut la feina davant els funcionaris de les oficines de l'Inem es mantindran.

MADRID.Feia tres mesos que l'atur només augmentava. I a l'abril va baixar. La disminució va ser de 9.928 persones, l'1,59% menys que el mes anterior, en concret 601.541 persones. Segons les dades del ministeri de Foment, el descens a l'Estat va ser semblant, i la disminució va ser de l'1,48%.

Però que a l'abril l'atur millori no és cap novetat. A Catalunya, dels últims cinc abrils, en quatre ha millorat l'ocupació. I això sense tenir en compte el factor estacional que suposa la Setmana Santa. I les previsions de turisme per aquesta Setmana Santa eren superiors a les dels anys anteriors i es van traduir amb un 10% més de turistes que el 2010.

Per això el sector serveis ha estat el que més ha ajudat a reduir les xifres de l'atur, amb una disminució de 7.375 persones. A la indústria, l'agricultura i la construcció la caiguda ha estat molt menys lleu. Els contractes que es van signar a l'abril van ser 160.020, fet que significa 18.015 menys que al març. Es van fer un 12,8% menys de contractes indefinits i un 9,7% més de temporals. El 87,31% eren temporals.

Segons les dades del ministeri, de les més de 600.000 persones aturades n'hi ha 444.034 que reben algun tipus de prestació d'atur. D'aquesta manera, un 26,18% de les persones sense feina -una de cada quatre- no cobren cap prestació perquè l'han esgotat. Segons el professor de l'Iese José Ramón Pin, també es podrien haver jubilat o haver-hi renunciat per formar-se.

Pel que fa a les dades de l'Estat, Pin sosté que tot i el "respir" que suposen per a un govern "ofegat per l'EPA", el fet que un 75% dels 64.309 llocs de treball siguin del sector serveis, que Andalusia hagi enregistrat el principal descens i que el País Basc hagi experimentat un augment de l'atur indica que caldrà esperar a l'octubre per saber si es consoliden els llocs creats. Preveu que en el quart trimestre es tornarà a les xifres del 2010 "amb un lleuger increment, és a dir, cinc milions d'aturats".

No és fàcil interpretar les dades. Com passa amb les enquestes, sempre es pot veure el got mig ple o mig buit. El més optimista, o més aviat, l'únic optimista, va ser ahir el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que va dir que la dada era "molt bona" i que espera que marqui una "tendència" que es pugui observar en les dades del segon semestre d'enguany. Això sí, va afirmar que el govern espanyol mantenia la "gran preocupació" per aquesta qüestió i que impulsaria "totes les mesures" per millorar-la.

Va fer aquestes declaracions al Congrés, on es va queixar que el líder del PP, Mariano Rajoy, no hagués manifestat alegria per les xifres. Rajoy va respondre: "Tindria gràcia que a l'abril no haguessin millorat les xifres de l'atur". I va afegir que cada any les dades de l'abril milloren les del març. Comparant les dades del conjunt de l'Estat espanyol des del 2006 s'observa que, si bé és cert que les dades de l'abril són més bones que les del març, durant els últims cinc anys no hi ha hagut mai una caiguda tan important de l'atur a l'Estat, una dada de què Zapatero es va fer ressò. En canvi, pel que fa a Catalunya, la caiguda de l'atur d'aquest l'abril va ser superada el 2006 amb una disminució de 10.584 persones, i també l'any passat, amb 10.382 aturats menys.

Les dades d'atur també van generar controvèrsies al Parlament. El president del Govern, Artur Mas, va assegurar al Parlament que les dades no el satisfeien "plenament" perquè considera que poden ser fruit d'un mecanisme "estacional" i va anunciar que a partir d'ara es coneixeran inversions "cada setmana" que milloraran les dades. Joaquim Nadal, del PSC, va reivindicar que "les va lligar el tripartit". Provinguin d'on provinguin, fan falta perquè les dades de l'atur segueixen essent de les pitjors d'Europa. La creació d'ocupació determinarà la velocitat de sortida de la crisi.

stats