Reportatge
Crònica 28/02/2011

Setmana blanca: poc lleure i molts avis

Joan Serra / Sònia Sànchez Thaïs Gutiérrez
4 min
Setmana blanca: poc lleure i molts avis

Des que el conseller Ernest Maragall va anunciar que el calendari escolar inclouria la setmana blanca, el món educatiu va obrir un debat sobre la manera d'atendre els alumnes els dies en què no hi hauria classe. Avui que comença l'aturada lectiva, resulta que els pares optaran per la solució més antiga malgrat l'allau d'ofertes: si han de treballar, recorreran als avis.

Les famílies s'espavilaran, sense utilitzar de massivament les activitats organitzades, que no tindran una demanda tan gran com es podia haver esperat. "Els pares han buscat recursos pel seu compte i molts avis de Catalunya faran molts favors", admet Aleix Llobet, de la Fundació Pere Tarrés, acreditada per oferir activitats de lleure. "Les famílies s'organitzaran com puguin elles mateixes", expressa Imma Fuyà, presidenta de FAPAC, la principal federació de pares d'alumnes de Catalunya. Una suma de factors explica la reacció dels pares. En primer lloc, la retallada dels recursos per finançar les activitats alternatives a les classes, com l'organització de casals, esplais, colònies o excursions. Ensenyament ha confirmat que la partida disponible per subvencionar aquestes iniciatives fora de l'aula és de 240.000 euros, molt per sota dels 800.000 euros previstos per l'anterior govern que les associacions de pares i mares ja consideraven insuficients.

Com que el cost de les activitats (entre 100 i 400 euros per alumne i setmana) són molt superiors als ajuts rebuts per les associacions de pares i mares, moltes famílies han preferit no gratar-se la butxaca. "Amb els tres o quatre euros que toquen per alumne per finançar les activitats de tota la setmana, l'única cosa que podríem pagar és la beguda i l'entrepà d'una sortida", lamenta Fuyà.

Ajuts insuficients

La conselleria ha concedit subvencions a gairebé 130 ajuntaments i més de 700 associacions de pares i mares per organitzar activitats durant la setmana blanca. No han resultat suficients. "La crisi continua pesant i moltes famílies depenien d'aquests ajuts", explica Marc Guilera, responsable d'activitats de vacances de la Fundació Catalana de l'Esplai. La nebulosa sobre la setmana blanca ha acabat de frenar les famílies. Després de rebre el testimoni de Maragall, la consellera Irene Rigau va obrir la porta a la supressió d'aquestes vacances escolars entre finals de febrer i principis de març.

Mesura amb data de caducitat

Finalment totes les escoles aturaran les classes perquè el calendari lectiu era intocable. L'eliminació de la mesura es demorarà fins al curs vinent. "Ens hem trobat amb molts pares amb dubtes; tots aquests canvis en el calendari han produït desconcert", apunta Guilera, que lamenta que s'hagi etiquetat la setmana blanca més com un problema que com una oportunitat. "Tot el rebombori sobre la idoneïtat condiciona l'èxit que pugui tenir", comenten des de la Fundació Catalana de l'Esplai. "L'experiència quedarà com una anècdota", diuen des de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellet).

Segons el responsable de colònies de l'entitat, Pere Mulero, saber que l'any que ve ja no hi haurà setmana blanca "ha desinflat molt les famílies", que ja no han hagut de buscar la millor alternativa sinó simplement "passar aquest any com sigui i punt". Les cases de colònies d'Acellet s'ompliran al 65% aquestes dues setmanes, res gaire diferent a altres anys per aquestes dates. Però per a l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC), l'experiència ha estat més negativa. De la trentena d'instal·lacions d'ACCAC que van oferir colònies per a aquesta setmana blanca, 10 han quedat buides i la resta s'han omplert un 30% de mitjana, excepte les que estan a prop de estacions d'esquí, que han arribat al 70%. "Moltes cases que en aquestes setmanes treballen habitualment amb escoles s'han vist perjudicades per la setmana blanca", lamenta el director d'ACCAC, Pedro de Haro.

Balanç agredolç

Les empreses d'educació en el lleure havien treballat molt per oferir solucions imaginatives a les diverses situacions familiars. Una de les opcions que pensaven que tindria millor acollida eren les Escoles Obertes, que reben part de les subvencions per oferir monitors i activitats de lleure dins el mateix centre escolar. "Ha estat un fracàs absolut", sentencia el vicepresident d'Acellet, Oriol Carbonell, que calcula que només es duran a terme un terç dels projectes previstos en aquest programa. Les entitats dedicades al lleure admeten que, des de fa temps, tenien clar que la demanda de casals no seria "excessiva". La sol·licitud de colònies relacionades amb els idiomes i els esports tampoc ha estat massiva. Més aviat, hi ha hagut un degoteig de peticions, que han estat ateses perquè d'oferta no en faltava. En canvi, la demanda d'activitats vinculades amb la neu ha complert les expectatives, potser per la petició formulada per famílies amb més recursos. "En les colònies específicament d'hivern, la resposta ha estat força bona", constaten des de la Fundació Pere Tarrés.

Més viatges i ple al Pirineu

El president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Francesc Carnerero, assegura que s'ha notat una tendència cap a l'increment de reserves per viatjar coincidint amb els dos períodes no lectius. "Hem detectat que es tracta d'un turisme familiar i les destinacions més demandades són les que estan més a prop i on es poden fer moltes coses amb els nens", explica. El parc Eurodisney de París, la Costa Daurada o les principals ciutats de l'Estat en són un exemple. L'altra gran demanda és la d'anar a esquiar, sobretot al Pirineu. I és que la setmana blanca omple els hotels a peu de pista de la majoria de les estacions i incrementa fins a un 25% l'ocupació hotelera a la muntanya respecte a una setmana normal. El gerent de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (Acem), Joaquim Alsina, confirma que els hotels a peu de pistes de moltes estacions catalanes, com la Masella, el Port del Comte o Baqueira ja tenen les reserves completes per a aquests pròxims dies.

stats