RELLEU A COREA DEL NORD
Crònica 03/01/2012

Seül preveu "grans canvis" després de la mort de Kim Jong-il

Choe Sang-hun
3 min
SUPORT MILITAR INCONDICIONAL El nou líder nord-coreà, Kim Jong-un, va rebre ahir una ovació espectacular dels seus companys de les forces armades, malgrat no haver rebut instrucció. El règim ja ha nomenat Kim Jong-un cap suprem de l'exèrcit.

THE NEW YORK TIMES / SEÜLEl president de Corea del Sud, Lee Myung-bak, va prometre ahir "respondre amb contundència a les provocacions" de Corea del Nord, i alhora va preveure un "gran canvi" en la dividida península coreana després de la mort del líder nord-coreà, Kim Jong-il, i l'ascens al poder del seu inexpert fill.

En el seu discurs televisat de Cap d'Any, Lee no va donar detalls sobre el canvi que preveu. Els responsables polítics i analistes de la regió segueixen de prop les notícies de Pyongyang per valorar si el successor designat al nord, Kim Jong-un, que es creu que té menys de 30 anys, podrà consolidar el seu control del poder o si dependrà de tutors o fins i tot regents per governar el país. Tampoc se sap com el relleu en el poder podria afectar la política exterior nord-coreana, sobretot pel que fa als seus programes d'armament nuclear.

"S'espera un gran canvi en la situació a la península coreana i de tota la regió, després de la mort de Kim Jong-il", va dir Lee. "S'està entrant ara en un nou punt d'inflexió. Però hi hauria d'haver noves oportunitats enmig dels canvis i la incertesa", va afegir.

L'advertència de Lee contra les provocacions de Corea del Nord va arribar enmig de la por que Pyongyang, com va fer en el passat, intentés dur a terme atacs militars o terroristes al sud per reforçar la unitat interna en un moment de transició sensible i per impulsar les credencials militars d'un nou líder.

El cap de setmana, Corea del Nord va nomenar Kim Jong-un comandant suprem de l'Exèrcit Popular de Corea, que compta amb 1,2 milions d'efectius, un ascens considerat crucial per consolidar el seu poder. A més, Pyongyang va emetre una sèrie de declaracions que titllaven el govern de Lee de "traïdor nacional" i prometien "càstig" i "revenja".

Lee, però, va deixar oberta la possibilitat de converses entre les dues Corees malgrat les reiterades declaracions de Corea del Nord que no tenia cap intenció de negociar amb el seu govern.

"Correspon a Corea del Sud i del Nord, abans que a ningú altre, intentar aconseguir la construcció de la pau, la seguretat i la reunificació en la península coreana", va dir Lee en seu discurs. "Estem deixant una porta oberta. Si Corea del Nord mostra una actitud sincera, es pot obrir una nova era per a la península coreana", va apuntar.

Lee va instar Corea del Nord a suspendre les seves activitats nuclears, inclòs el programa d'enriquiment d'urani, per permetre la represa de les converses a sis bandes (que es van iniciar el 2000, amb la participació de les dues Corees, la Xina, Rússia, els Estats Units i el Japó). El president sud-coreà va reiterar la seva política d'oferir ajut econòmic a Corea del Nord a canvi del desarmament i de garanties de seguretat per als ciutadans del sud.

Por de l'escalada nuclear

El discurs de Lee va arribar l'endemà que el règim de Corea del Nord emetés una declaració de Cap d'Any per consolidar el suport a Kim Jong-un i la successió dinàstica de la família que ha governat el país des de la seva independència, el 1948. Pyongyang va criticar Corea del Sud per no haver expressat oficialment el seu condol per la mort de Kim Jong-il. Seül es va limitar a enviar una delegació de caràcter privat encapçalada per l'ex-primera dama i vídua de l'anterior president, Lee Hui-ho, i la presidenta de la branca coreana de Hyunday, Hyun Jeong-Eun.

En política interna, Lee va esmentar el control de la inflació i la creació de llocs de treball com els dos principals objectius del seu últim any de mandat. (Per llei, no pot presentar-se a les pròximes eleccions presidencials del desembre.) També es va disculpar per la recent sèrie d'escàndols de corrupció que implicaven alguns dels seus excol·laboradors i familiars. El president va prometre mantenir la inflació per sota del 3,5%, un 0,7% menys que el mes passat.

stats