DRETS CIUTADANS
Crònica 28/12/2011

El Síndic de Greuges demana càmeres als furgons policials

El primer informe anual de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura, del Síndic de Greuges, recomana posar càmeres als furgons de detinguts i augmentar la videovigilància a les presons.

Sònia Sánchez
2 min
El Síndic de Greuges demana càmeres als furgons policials

BARCELONALa polèmica generada entre els sindicats de Mossos d'Esquadra per la decisió del llavors conseller d'Interior, Joan Saura, d'instal·lar càmeres de videovigilància dins de les comissaries va portar el seu successor, Felip Puig, a anunciar una revisió de la mesura. Però un cop al capdavant d'Interior, Puig se'n va desdir i va decidir mantenir els dispositius de videovigilància. Ara, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, li demana que vagi més enllà i posi càmeres també als furgons de trasllat de detinguts. És una de les 22 recomanacions que fa l'Informe Anual de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura 2011, el primer que elabora l'equip de treball del Síndic de Greuges i que Ribó va lliurar ahir a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

Més càmeres a les presons

Augmentar la videovigilància a les presons i també als furgons

L'equip de treball del Síndic ha realitzat enguany 17 visites a 6 centres penitenciaris, 8 comissaries de policia, un centre de justícia juvenil, un de protecció de menors i un de discapacitats. El treball de camp els va permetre constatar que els dispositius de videovigilància a les presons "són insuficients i no comprenen tots els espais d'interacció", diu l'informe. Recomanen col·locar més càmeres als centres i pavellons hospitalaris penitenciaris, menys als lavabos, les cel·les individuals, els despatxos mèdics i les sales d'entrevista amb advocats. A més, diu que "s'han d'instal·lar dispositius de videovigilància als furgons de trasllat de detinguts".

Informar abans l'advocat

Denuncia lentitud a l'hora de comunicar detencions als lletrats

El Síndic reclama que la comunicació de qualsevol detenció al Col·legi d'Advocats es faci de manera immediata, cosa que ara no passa. L'informe destaca sobretot les detencions realitzades per policies locals que llegeixen al detingut els seus drets a un advocat i a parlar amb un familiar, però que no li permeten exercir-los fins que no arriba a una comissaria de Mossos, un trasllat que sovint triga més del que seria el "temps mínim imprescindible".

Una llei per a les gravacions

Demana regular la instal·lació de càmeres i la gestió de les imatges

El sistema de gravació, conservació i emmagatzematge de les imatges de videovigilància és avui massa dispar, diu el Síndic. Proposa regular per llei o decret la instal·lació de càmeres i garantir altres drets, com la presència d'un advocat el primer cop que es veu un vídeo susceptible de ser utilitzat com a prova.

Higiene a les comissaries

Comissaries amb vàters a la vista dins la cel·la i flassades brutes

L'equip del Síndic denuncia que algunes comissaries dels Mossos donen als presos flassades i màrfegues poc higièniques, i en d'altres els vàters de les cel·les són a la vista.

Identificar els funcionaris

El número d'identitat hauria de ser sempre visible als uniformes

El Síndic recomana imprimir el número d'identitat professional a tots els uniformes, perquè els detinguts puguin identificar el funcionari de presons en tot moment.

Justícia juvenil

Un cos policial específic i més càmeres de videovigilància

L'informe critica l'ús de seguretat privada als centres educatius de justícia juvenil i reclama que es creï un cos de funcionaris amb formació específica per a aquests centres, on també apunta que "cal instal·lar càmeres o sistemes de gravació".

stats