VAGA GENERAL
Crònica 27/03/2012

Sindicats i Generalitat pacten serveis mínims similars als del 2010

L'acord de serveis mínims per a la vaga general de dijous s'assembla molt al del 2010. Només s'incrementen els transports, i sanitat i el sistema penitenciari funcionaran com un dia festiu.

V. Moliné / E. Freixa
3 min
El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, i el seu homòleg de CCOO, Joan Carles Gallego, ahir, repartint fulls volants de cara a la vaga general.

BARCELONA.Sindicats i Generalitat van pactar ahir els serveis mínims per a la vaga de dijous, que seran semblants als de l'última vaga, el setembre del 2010. Aquest cop, però, s'amplia el nombre d'efectius i d'horaris dels transports. TMB, Renfe i FGC incrementen els serveis un 33% respecte a l'última vaga general. Pel que fa als horaris, metro, trens i autobusos circularan entre les 6.30 h i les 9.30 h, i al vespre entre les 17.00 h i les 21.00 h.

D'altra banda, les escoles públiques i privades estaran obertes per als alumnes que hi assisteixin. Hi haurà d'haver un director a càrrec seu i un professor per cada sis aules. A les llars d'infants hi haurà un terç de la plantilla i un directiu per centre. Pel que fa a l'atenció sanitària hi haurà uns serveis mínims similars als dels dies festius i s'asseguren el 100% de les urgències i els serveis especials. Finalment, els jutjats de guàrdia mantindran els seus serveis i als serveis penitenciaris es funcionarà com un dia festiu.

Els serveis mínims d'àmbit estatal es van pactar divendres entre el ministeri de Foment i els dos sindicats principals. L'acord, que afecta els transports i les comunicacions, estableix uns serveis mínims molt semblants als de l'última vaga general, l'any 2010. Pel que fa als trens, les línies que depenen de Foment funcionaran al 30% d'un dia normal, i els serveis de llarga distància i AVE, al 20%. Als aeroports funcionaran el 10% dels vols peninsulars; el 50% dels que enllacen amb Balears, Canàries, Ceuta i Melilla; el 20% dels que tenen el destí a Europa, i el 40% de la resta dels internacionals.

Acord "a la catalana"

La Generalitat i els sindicats han insistit en la diferenciació de l'acord català respecte al de la resta de l'Estat. El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ja havia demanat al Govern "el ple exercici de l'autogovern" a l'hora de dictar els serveis mínims, defugint qualsevol font d'inspiració en els mínims pactats ja en altres comunitats com ara Madrid.

"No acceptarem cap acord que no respecti el nostre marc de relacions laborals i la nostra realitat", va advertir Joan Carles Gallego, de CCOO, en roda de premsa al migdia, mentre encara s'estava treballant en l'acord. Van defensar la tradició del pacte que ha caracteritzat cites com aquesta a Catalunya.

Sobre l'origen de la vaga -la reforma laboral- van defensar que la llei serà un fracàs i no aconseguirà els seus objectius perquè s'ha fet "d'esquena als treballadors". Segons Álvarez, els ERO s'han multiplicat les setmanes posteriors a l'aprovació de la llei i el govern espanyol assumeix que l'atur seguirà creixent aquest any en més de 600.000 persones.

A banda d'això, els sindicats catalans també van dir que la vaga general traslladarà un missatge de rebuig cap a les retallades que està duent a terme el govern d'Artur Mas a Catalunya. "Ha de ser un bon dia perquè vegi que no pot seguir traient drets als ciutadans i rebaixant les condicions als empleats públics quan no li quadren els números", va afegir el líder de la UGT.

Gallego va insistir que la vaga no vol ser una finalitat, sinó una eina per arribar a aconseguir tirar enrere la reforma.

Denúncies a Inspecció

Al llarg dels últims dies els sindicats han recollit les denúncies de treballadors que asseguren que les empreses on treballen els pressionen perquè no secundin l'aturada. Avui està previst que UGT i CCOO es trobin a les portes d'Inspecció de Treball a Barcelona per entregar un feix amb el nom de les empreses que suposadament haurien actuat per evitar que els seus treballadors exercissin el dret a vaga.

La campanya informativa sobre la vaga del 29-M va continuar ahir amb un acte de repartiment d'octavilles en una de les botigues de Mango a Barcelona. Els líders sindicals van criticar que la cadena de moda catalana priva, amb les seves actuacions, que els treballadors s'organitzin sindicalment i formin un comitè d'empresa.

Les campanyes informatives continuaran avui amb el desplegament de delegats sindicals a les principals estacions de metro, rodalies i ferrocarrils per repartir octavilles entre els viatgers. També hi haurà repartiment en oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Els sindicats, però, celebraven ahir l'alt grau d'adhesió. Hi ha més de 2.000 comitès d'empresa a tot Catalunya que s'hi han sumat i també compten amb el suport d'una setantena de plens municipals. A més, centenars d'entitats i associacions de l'àmbit social i cultural també han anunciat que seguiran l'aturada dijous.

stats