REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Crònica 03/11/2011

Síria accepta ara un pla de la Lliga Àrab per aturar la revolta

Damasc acata la mediació de la Lliga Àrab per aturar la violència a Síria. L'oposició, però, no creu que el compromís s'acabi complint i denuncia que ahir van morir almenys 28 civils per la repressió policial.

Sergi Cabeza
2 min
Síria accepta ara un pla de la Lliga Àrab per aturar la revolta

EL CAIREEl règim sirià de Baixar al-Assad ha accedit a aturar la violència, retirar l'exèrcit de les ciutats, alliberar presoners i permetre a la premsa documentar la situació del país, segons va anunciar ahir la Lliga Àrab, reunida d'emergència al Caire. "Estem contents d'haver arribat a aquest acord, però encara estarem més contents si s'implementa immediatament", va dir el primer ministre de Qatar, Hamad bin Jassim, encarregat de fer l'anunci oficial. Segons diferents mitjans, entre 18 i 24 persones van morir ahir com a conseqüència de l'actuació de les forces de seguretat sirianes en diferents punts del país.

L'anunci, que no ha estat confirmat per fonts oficials de Damasc, arriba set mesos després que s'iniciés la revolta popular, inspirada per la Primavera Àrab però que ha estat fortament reprimida i que ha deixat un mínim de 3.000 morts i un nombre indeterminat de detinguts. De fet, no és el primer d'aquestes característiques, ja que a l'agost el mateix Baixar al-Assad va anunciar una obertura política i unes eleccions abans d'acabar l'any.

Un dels punts més importants de l'acord que es va fer públic ahir és que "s'està treballant per organitzar un diàleg nacional en les pròximes dues setmanes". L'oposició al règim de Damasc, però, no creu que sigui possible. De fet, el Consell Nacional sirià, principal grup opositor -fundat a Istanbul a l'agost-, va fer públic un comunicat abans de la reunió del Caire en què demanava a la Lliga Àrab que congelés el seient del règim i ser reconegut com a portaveu legítim de la revolució. "Demanem a la Lliga Àrab qualsevol mesura política, diplomàtica, legal i econòmica per rescatar la gent de l'assassinat i la destrucció", deia el comunicat.

Al Caire, mentre els ministres d'exteriors àrabs es reunien, un grup d'opositors es concentraven davant l'edifici, situat a la plaça Tahrir. Iyad Isa era periodista a Damasc del diari oficial del règim, Tishreen, però es va exiliar el 14 d'abril per les revoltes. "No hi ha confiança entre el règim i l'oposició, només estant guanyant temps per matar-nos", assenyalava. "L'única solució és marxir". Resignat i amb ganes de tornar al seu país, Isa es preguntava: "¿Com podem creure que aquest acord es farà realitat si avui mateix estan matant gent?"

Reaccions internacionals

Els Estats Units, amb molta influència al Pròxim Orient, no van rebre la notícia amb especial optimisme i van respondre amb cautela. "Fins ara Síria ha fet moltes promeses a la comunitat internacional", va dir la portaveu del departament d'Estat, Victoria Nuland. Washington va defensar que l'estat de la qüestió és que hi hagués "un procés real de democratització a Síria", i va mantenir que Al-Assad havia de dimitir.

D'altra banda, el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va assegurar dilluns durant una visita a Líbia que l'organització "no té intenció d'intervenir a Síria", i que la diferència amb Líbia és que per derrocar Gadafi "hi havia un fort suport dels països de la regió", i això no passa amb Damasc. El ministre d'exteriors rus, Serguei Làvrov, va dir dimarts que el seu país s'oposaria a qualsevol intervenció a Síria, tot i que va matisar que no són protectors de cap règim.

stats