PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 28/03/2012

Síria accepta de nou un pla de pau però la violència no cessa

A. Barnard / A. Cowell
2 min
Síria accepta de nou un pla de pau però la violència no cessa

THE NEW YORK TIMES / AL-QAA (LÍBAN).Un pas endavant, un enrere. Tot i l'anunci d'avenços en el camp diplomàtic per acabar amb el bany de sang a Síria, ahir van esclatar forts combats entre les forces del règim sirià i els rebels a la zona fronterera entre Síria i el Líban, segons van informar activistes i oficials militars libanesos.

La tensió va augmentar just quan l'emissari de l'ONU i la Lliga Àrab per Síria, Kofi Annan, va informar que el govern del president Baixar al-Assad havia acceptat el pla de sis punts per acabar amb l'aixecament més cruent de la Primavera Àrab. L'anunci es va rebre amb cert escepticisme, ja que al-Assad ha assentit a diversos plans de pacificació, especialment un full de ruta negociat amb la Lliga Àrab el mes de novembre, que sempre han fracassat quan s'han posat en pràctica.

En un esforç per demostrar que controla la situació, el president sirià va aparèixer ahir a la televisió del règim visitant el barri de Bab Amr, a la ciutat de Homs, que va patir un setge de les forces governamentals que va fer servir tancs, artilleria i franctiradors per fer fora els rebels que s'havien apoderat d'aquest indret.

En les imatges, a Al-Assad se'l veia amb una camisa blava, sense corbata, amb una gran comitiva de càrrecs del règim i guardaespatlles inspeccionant els danys ocasionats pels combats a Bab Amr. Al vídeo se sent una veu que diu: "Estem amb vostè fins a la mort" i Al-Assad els diu després a un grup de partidaris seus: "Treballarem junts per reconstruir Bab Amr i serà millor del que era".

Des de Homs, Abu Jaafar, un activista sirià que viu al barri de Inxaat -al costat del de Bab Amr-, va assegurar ahir que havia vist molts tancs i quatre helicòpters sobrevolant la zona. I va assegurar que la visita del president sirià va anar acompanyada de "molts trets".

El sí del règim al pla de pacificació de Kofi Annan va arribar mentre l'oposició a l'exili es van reunir ahir a Istanbul per intentar construir un front unificat de cara a la trobada que faran aquest cap de setmana els països anomenats Amics de Síria , que inclouen governs occidentals i àrabs que volen la caiguda d'Al-Assad. Però encara no se sap l'impacte que tindrà l'anunci d'Annan en aquestes converses.

Combats a tocar de la frontera

Durant els combats d'ahir a la regió de la frontera siriano-libanesa, un portaveu de l'exèrcit del Líban va assegurar que les tropes sirianes no havien entrat al Líban i va assegurar que els combats van esclatar en una zona on les forces del règim i els rebels ja havien intercanviat foc i una granada va esclatar a uns 50 metres terra endins del Líban.

Com a mostra del grau de violència descontrolada a Síria, les Nacions Unides van elevar ahir la seva estimació de morts a més de 9.000 des que va esclatar la revolta fa un any. La nova estimació, que eleva la xifra de 8.000 que havia anunciat el 15 de març el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, la va fer pública al Consell de Seguretat el coordinador especial pel Pròxim Orient, Robert H. Serry, que va assegurar que a Síria la violència sobre el terreny "continua sense parar".

stats