Publicitat
Publicitat

MEDIACIÓ INTERNACIONAL

Annan marca una data per aplicar el pla de pau

Síria accepta respectar un alto el foc el 10 d'abril

Nou ultimàtum per a un alto el foc a Síria, aquest cop de l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan. La data és el 10 d'abril i, segons va dir ahir Annan al Consell de Seguretat, Síria l'ha acceptat.

Nou avenç en la pressió internacional contra el règim de Baixar al-Assad, i nou compromís aparent del govern sirià per aturar la violència. Ahir Kofi Annan va exposar el progrés del seu pla de pau davant del Consell de Seguretat, i va marcar la data del 10 d'abril com a termini per a l'alto el foc -en 48 hores- i per a l'inici de la implementació del seu pla de pau. Damasc va respondre que acceptava la data límit, segons va explicar a porta tancada el mateix Annan als quinze membres del Consell, com va confirmar l'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Susan Rice.

El pla, de sis punts, exigeix, a més del cessament de les hostilitats, una reforma política dirigida, una retirada dels soldats i l'armament pesant de les ciutats, una pausa diària de dues hores per entregar ajuda humanitària, l'alliberament de presoners i la llibertat de moviments per a la premsa, a més de la garantia de les llibertats de manifestació i associació.

Caldrà veure si aquest cop l'esforç no és tan inútil com tots els intents anteriors i no es repeteix el patró d'ultimàtum, acatament aparent del règim i més repressió. L'experiència anterior "duria a ser escèptics" respecte de la sinceritat del règim sirià, va reconèixer Rice, i va afegir que "les proves són les accions, no les paraules". L'ambaixador de Síria a l'ONU, Baixar Jafari, va confirmar que el govern havia acceptat el termini "de mutu acord" entre el govern i Annan, però amb la condició que l'oposició acceptés la mateixa data. El progrés diplomàtic arriba l'endemà que es reunissin a Istanbul els 83 països que formen els Amics de Síria i acordessin donar "uns dies" a Damasc per respondre a les demandes d'Annan, a més de pactar mesures com nous fons d'ajuda humanitària o el reconeixement com a "representant legítim" de l'oposició el Consell Nacional de Transició. Ahir el diari oficial Al Baath declarava que "[...] la conferència d' Enemics de Síria ha produït només resultats precaris", i va titllar la cimera d'"un altre fracàs".

La violència continua

Però tot i els compromisos del règim amb el pla d'Annan, que ja va acceptar sobre el paper la setmana passada, la repressió no s'atura. Un total de 65 persones van ser assassinades a Síria durant el dia d'ahir segons la xarxa opositora dels Comitès de Coordinació Local, de les quals 40 haurien mort a Homs, 14 a Idlib, sis a Hama i cinc a Alep. També es van registrar detencions d'adversaris al règim a Idlib i explosions a la capital i a Alep.

Mentrestant, el cap del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), Jakob Kellenberger, viatjava al tancament d'aquesta edició cap a Damasc per visitar, durant dos dies, les zones més afectades pels enfrontaments i negociar amb representants del règim l'alto el foc diari de dues hores, així com l'accés humanitari als presos polítics arrestats. L'última vegada que la Creu Roja va intentar introduir-se al barri assetjat de Bab Amr, a la ciutat de Homs, el 2 de març, es va trobar que se li va barrar el pas, malgrat que el règim havia accedit a permetre l'entrada d'un comboi de la CICR a la zona.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT