REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 13/12/2011

Síria celebra eleccions locals enmig de les protestes

Síria va viure ahir la primera jornada electoral des que va començar la revolta. L'oposició acusa el règim de manipular el vot mentre al carrer la repressió continua. Ahir hi van morir 21 persones.

Ara
2 min
Un votant ensenya la prova del seu vot amb el retrat omnipresent d'Al-Assad de fons.

BARCELONA.Síria va celebrar ahir eleccions municipals, enmig de la revolta que viu el país des de fa nou mesos. Uns 14,5 milions de ciutadans van ser cridats a participar en els primers comicis que se celebren al país des que al mes de març van començar les protestes contra el govern de Baixar al-Assad. L'agència de notícies oficial Sana va informar que es van habilitar 9.849 escoles com a centres de votació i la televisió va mostrar imatges on es veien files de gent que anaven a exercir el seu dret a vot. A Damasc, un enginyer va declarar a Reuters que a la seva filla la van fer anar a l'escola -convertida en col·legi electoral- vestida amb roba normal. "Es veu que volen filmar estudiants com si fossin votants, perquè l'assistència és molt baixa", va afirmar.

L'oposició, que va mantenir per segon dia consecutiu una vaga general, va acusar el règim de forçar la gent a anar a votar. Les eleccions "són una manera indirecta d'enfrontar-se al poble" i un tipus de "propaganda del règim, que diu que fa passos endavant", va dir ahir a Efe Abul Ahad Astifo, dirigent del Consell Nacional Sirià -el principal òrgan polític de l'oposició-. Les eleccions, amb les quals el govern vol demostrar que està duent a terme les reformes democràtiques que vol el poble, serviran per cobrir 17.588 seients d'un total de 1.337 consells municipals. En la línia habitual, el primer ministre sirià, Adel Safar, va instar la població a anar a votar per salvar la nació de les "conspiracions" contra el país. Una novetat anunciada ahir va ser que la supervisió dels resultats la portaran a terme els jutges de la Comissió Electoral, en comptes de les tradicionals administracions locals.

Una altra jornada sagnant

La violència tampoc va donar una treva a la cita electoral i la repressió del règim contra els manifestants es va tornar a fer palesa. Almenys 21 persones van morir ahir a tot el país, sobretot a la província d'Homs, principal bastió de la revolta, on van haver-hi 13 morts.

Aquests actes de violència se sumen als que s'han anat succeint des de l'inici de les protestes a Síria, on el nombre de morts supera les 4.000 persones, segons les Nacions Unides. L'ONU també ha alertat que la situació que viu el país pot derivar en una guerra civil que podria afectar altres països de la zona. La cita electoral d'ahir -amb una campanya gairebé inexistent i que ha quedat marcada per la violència- és el preludi dels comicis legislatius que es preveu que se celebrin al mes de febrer.

stats