EL RÈGIM D'AL-ASSAD
Crònica 08/04/2012

Síria desafia l'ONU amb un centenar de morts més

Dimarts el règim sirià hauria d'aplicar el pla de pau proposat per l'ONU, si és que està disposat a complir la promesa de fer-ho. El centenar de morts que hi va haver ahir al país enfosqueixen l'esperança que així sigui.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Síria desafia l'ONU amb 
 Un centenar de morts més

BARCELONA.Per uns, el règim sirià aprofita els dos dies que queden perquè expiri el termini de l'ONU per aplicar el pla de pau. Per d'altres, la mort ahir d'almenys un centenar de persones -segons fonts opositores- demostra que Al-Assad no té cap intenció d'ordenar l'alto el foc.

Malgrat la presència d'un equip de tècnics de l'ONU al país per estudiar amb les autoritats sirianes el desplegament d'una missió d'observadors, l'ambaixador dels Estats Units a Síria, Robert Ford, va publicar al seu Facebook diverses fotografies que demostrarien que "les forces d'Al-Assad mantenen la seva presència a prop de barris residencials, des d'on poden disparar als ciutadans", en paraules de l'ambaixador.

Emad Hosari, membre del Consell Nacional Sirià, defensava que "la gent continuarà morint a Síria després del 10 d'abril" i detallava ahir les "massacres" comeses per les forces governamentals. La ciutat de Latmaneh, a la província central de Hama, va ser l'objectiu d'un "fort bombardeig de l'artilleria del règim" que va enderrocar edificis residencials amb gent a dins, explicava Hosari. Poc després, va afegir, grups de xabiha -milicians armats lleials al règim- van obrir-se pas per la ciutat. També va haver-hi morts al barri de Dir Baalbe, al bastió opositor de Homs. A la província de Homs va morir-hi un periodista de 17 anys després que un franctirador li disparés quan anava a ajudar un amic a qui havien abatut. Hosari explica com el menor va passar-se sis hores malferit al carrer sense que ningú l'ajudés per por a acabar igual. Quan van rescatar-lo, el noi ja havia mort.

Hi va haver més víctimes a les ciutats d'Alep i Idlib (al nord), Daraa (al sud) i Duma, a la perifèria de Damasc. D'altra banda, el número dos de l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL), Malek Kurdi, va detallar a l'agència Efe que la ciutat de Rastan, a la província de Homs, va ser escenari d'enfrontaments entre les forces armades i l'ESL, que segons Kurdi va evitar que les tropes d'Al-Assad entressin a la ciutat.

Celebracions entre morts

Durant tot el dia, la televisió oficial va mostrar imatges de manifestants a Damasc que expressaven "la determinació del poble, l'exèrcit i el lideratge sirià davant la conspiració contra el país". Entre banderes i en un ambient festiu, milers de sirians van celebrar a les principals ciutats del país el 65è aniversari del partit Baas, del president Al-Assad.

Segons l'agència de notícies governamental, Sana, els manifestants van rebutjar "qualsevol ingerència estrangera" i van "donar suport al programa de reformes" del govern. Sana apuntava que les principals celebracions van ser a les ciutats d'Idlib i Daraa, on al mateix temps morien desenes d'opositors.

El partit Baas, fundat el 1947 amb ideologia socialista panaràbiga, ha estat presidit per la família Al-Assad des del 1970, primer pel pare de l'actual president, Hafiz al-Assad, i després per Baixar al-Assad. La nova Constitució siriana, aprovada el 26 de febrer en referèndum, obre teòricament el país al multipartidisme perquè acaba amb el monopoli del Baas.

stats