Crònica 17/04/2011

Síria torna a prometre reformes

Astrid Aran
1 min

El president Baixar al-Assad va presidir ahir la primera reunió del nou executiu sirià, encapçalat per Adel Safar. En un discurs davant dels membres govern, retransmès en directe per la televisió estatal a les sis de la tarda, hora siriana, Al-Assad va tornar a comprometre's a emprendre reformes "que mantinguin l'estabilitat interna" i a derogar la llei d'emergència "en un termini màxim d'una setmana".

De fet, a finals de març es va crear una comissió legislativa per preparar una llei sobre la seguretat al país que hauria de substituir la llei d'emergència, en vigor des del 1963, i que pràcticament anul·la les llibertats dels sirians. El termini que es va fixar Al-Assad va ser el 25 d'abril. Així doncs, el que va fer ahir el president sirià va ser reiterar que abans d'aquest dia hi haurà una modificació. Caldrà veure, però, l'abast de la mesura i també si serà suficient per calmar les protestes ciutadanes. Al-Assad ha lamentat les víctimes de la repressió i els ha qualificat de "màrtirs". També ha reconegut ser conscient de la creixent "distància que separa l'estat dels ciutadans".

Si s'ha jutjar per les paraules, aparentment conciliadores, podria semblar que el règim entén i escolta el poble. Però ja fa un mes de les primeres protestes, han mort més de 200 persones i encara no hi ha hagut cap resposta visible.

stats