CRISI DEL DEUTE
Crònica 18/04/2012

Sis anys per arribar al dèficit del 3%

El Fons Monetari Internacional (FMI) va anunciar ahir un reguitzell d'indicadors negatius per a l'economia espanyola. L'objectiu del dèficit del 3% no s'aconseguirà, com a mínim, fins al 2018.

N. Ferragutcasas / B. Arias
3 min
Sis anys  per arribar al dèficit del 3%

WASHINGTON / BARCELONA.Espanya no surt del pou. Segons l'FMI, el PIB espanyol es contraurà un 1,8% el 2012, la taxa d'atur s'enfilarà aquest any fins al 24,2% i només es reduirà tres dècimes el 2013 i, finalment, el deute públic continuarà creixent i arribarà al 79% del PIB el 2012 i al 84% l'any següent.

L'única nota positiva és una sortida de la recessió més ràpida, ja que la institució financera internacional preveu que Espanya aconsegueixi un creixement, tot i que raquític, del 0,1% el 2013. Aquesta dada suposa una millora respecte al pronòstic d'una contracció de l'economia del 0,3% que va fer a principis d'any.

Així doncs, les mesures de consolidació fiscal del govern de Rajoy no seran suficients per arribar als objectius europeus del dèficit. Segons els experts econòmics de l'FMI, el dèficit se situarà aquest any en el 6%, per sobre del 5,3% compromès amb la UE, i en el 5,7% el 2013. Espanya trigarà sis anys a assolir el límit del 3% fixat pel pla d'estabilitat de l'eurozona.

La solució, però, no passa per fer més retallades. De fet, el Fons considera que les mesures del govern espanyol establertes dins dels pressupostos de l'Estat són "apropiades", tot i que apunta que hauria estat preferible que fossin "lleugerament més moderades". "La qüestió no és si hi ha d'haver un ajust fiscal o no. S'ha de fer. La qüestió és: ¿a quin ritme? En el cas espanyol, és difícil per la reacció dels mercats, que redueix el marge de maniobra del govern", va assegurar ahir l'economista en cap de l'organització, Olivier Blanchard, en la roda de premsa per presentar l'informe de les perspectives econòmiques mundials". Per Blanchard, si el creixement continua dèbil serien contraproduents més mesures de consolidació fiscal.

Una millora fràgil

Durant els últims sis mesos, l'economia mundial ha estat, segons va explicar Blanchard, com una muntanya russa i, malgrat que la situació s'ha estabilitzat, en qualsevol moment es pot tornar a tòrcer. L'FMI millora les perspectives de l'economia mundial per al 2012, després que va fer una dràstica revisió a la baixa el gener passat. Tot i així la recuperació econòmica continuarà sent "molt fràgil" i vulnerable als preus del petroli o a la crisi de l'euro.

En el cas de les grans economies avançades, els Estats Units creixeran aquest any un 2,1% i el Japó un 2%, mentre que Alemanya i França s'allunyen del fantasma de la recessió amb creixements del 0,6% i 0,5%, respectivament. Totes les economies avançades milloren les seves previsions de creixement per al 2012 menys Espanya. El fons preveu que el PIB espanyol es redueixi un 1,8%, una dècima menys que l'italià -que a principis d'any tenia una previsió negativa del 2,1%-. Així, l'economia de l'eurozona es contraurà un 0,3%, com a conseqüència dels números vermells d'Espanya i Itàlia. Pel que fa als països emergents, continuaran estirant el carro de l'economia global. L'organisme dirigit per la francesa Christine Lagarde estima que aquestes economies creixeran un 5,7% el 2012, amb la Xina al capdavant -el seu PIB s'incrementarà un 8,2%.

D'altra banda, la inflació espanyola es reduirà ostensiblement en els pròxims anys després que l'any passat es va situar en el 3,1%. L'FMI preveu que sigui d'un 1,9% el 2012 i d'un 1,6% el 2013.

Aconseguir ingressos i despeses

L'FMI no creu que Espanya compleixi els objectius de dèficit, i el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va posar en dubte ahir que l'Estat sigui capaç de complir amb els números previstos als pressupostos generals de l'Estat 2012. Durant la seva compareixença al Congrés de Diputats davant la comissió de pressupostos, Fernández Ordóñez va destacar els riscos a la baixa de la previsió d'ingressos i despeses en els comptes del 2012 i va animar l'executiu a extremar la seva precaució per actuar davant possibles incompliments.

Per això, el portaveu del Banc d'Espanya va apuntar a una possible pujada dels impostos indirectes -en clara referència a l'IVA-. Per Fernández Ordóñez, hi ha dues raons per executar la seva proposta. D'una banda, aquests tipus de gravàmens generen menys distorsió sobre el creixement i, de l'altra, els tipus estan més baixos que a la resta de països desenvolupats (a Alemanya l'IVA és del 19% però a Itàlia, Portugal i Grècia és el 23%).

El responsable de l'entitat va fer referència a l'any passat i va explicar que, a parer seu, l'execució pressupostària del 2011 va mostrar mancances en la disponibilitat d'informació, cosa que no hauria de passar amb la llei d'estabilitat pressupostària i la millora de la transparència.

Durant la seva intervenció, Fernández Ordóñez també va referir-se a la reforma laboral i la va defensar malgrat l'increment de l'atur que es pot produir a llarg termini. El governador del Banc d'Espanya va assegurar que si les empreses implantessin de manera ràpida les diferents vies de flexibilitat interna aquest efecte es veuria mitigat.

stats