Crònica 04/06/2011

Sis mesos d'empadronament per poder anar al metge

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA.El Govern vol limitar l'accés a l'assistència sanitària -al marge de les urgències- i proposa demanar sis mesos d'empadronament en qualsevol municipi català per tenir accés al metge de manera regular. Per fer-ho, proposa modificar la llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de Salut. Aquesta mesura no afectaria ni els ciutadans de l'Estat espanyol ni els de la Unió Europea, però sí els immigrants extracomunitaris. La normativa actual indica que tenen dret a la sanitat pública "les persones empadronades a qualsevol municipi de Catalunya i les que hi estiguin temporalment" i la Generalitat proposa substituir-ho per "les persones empadronades amb una antiguitat mínima de sis mesos".

Aquesta mesura es contradiu, però, amb la llei d'estrangeria, que en un dels seus articles diu que "els estrangers que siguin a Espanya, inscrits en el padró del municipi en el qual tinguin el seu domicili habitual, tenen dret a l'assistència sanitària en les mateixes condicions que els espanyols". Els serveis jurídics hauran de definir quina normativa prevaldria en cas de conflicte.

Frenar el turisme sanitari

Segons fonts del departament de Salut, l'objectiu d'aquest nou article és "frenar i prevenir el turisme sanitari" de persones que vénen, per exemple, dels EUA i el Canadà per fer-se intervencions molt concretes i beneficiar-se de prestacions que al seu país no tenen. Però com que la llei d'estrangeria està per sobre, Salut encara ha de consultar amb el seus serveis jurídics com s'implementaria aquesta llei. Per ara, reconeixen que només tindria un "efecte dissuasori".

No obstant, els primers perjudicats en serien els immigrants, i va en la línia d'altres mesures del Govern que endureixen els ajuts a aquest col·lectiu, com limitar les prestacions a les famílies amb fills amb cinc anys de residència legal. "Les retallades no poden afectar els col·lectius més vulnerables", alertava ahir Ferran Camas, director de la Càtedra d'Immigració de la Universitat de Girona.

stats