Crònica 27/11/2011

S'obre el debat per la privatització dels canals autonòmics

àlex Gutiérrez M.
2 min
La gestió i racionalització de les televisions públiques, focus de polèmica per a Rajoy.

BARCELONA.Rajoy ha mantingut el seu proverbial silenci en matèria de mitjans de comunicació, mentre el seu entorn llançava diverses propostes que ara haurà de ratificar o rebutjar. El front obert més virulent és el de les televisions autonòmiques. El 25 de setembre, la Uteca (l'associació de televisions privades espanyoles) va presentar un informe en què advocava per unir tots els canals autonòmics en un de sol, que tindria connexions territorials asimètriques. El vicesecretari general de comunicació del PP, Esteban González Pons, va abonar la tesi de la privatització "del total o d'una part" d'aquestes televisions i va defensar la via Uteca, assegurant que buscarien les "associacions" entre canals.

També hi ha sobre la taula la resolució de la crisi que viu TVE des de la dimissió del seu president, Alberto Oliart, el juliol passat. Des de llavors, l'ens ha funcionat amb presidents interins -minvats de funcions- que es renoven mensualment. El resultat de les eleccions facilita que el PP pugui imposar ara més membres en el nou consell d'administració de RTVE. Més enllà de la qüestió política, també es comença a entreveure com afectarà això la pantalla. El portaveu del PP al Senat, Pío García-Escudero, va assegurar dimecres que TVE tornarà a retransmetre corrides de toros.

Un altre aspecte a dilucidar és si es mantindrà l'obligatorietat a les televisions privades d'invertir un 3% dels seus ingressos en cinema. González Pons va anunciar, el 10 de novembre, que eliminaria aquesta imposició, tot i que al cap d'unes hores va matisar que es volien buscar fórmules més flexibles.

Finalment, caldrà veure com el PP implementa el Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA) -l'equivalent espanyol del CAC-, un ens àmpliament criticat pels populars. De fet, el partit va posar totes les traves parlamentàries possibles per impedir que el PSOE esgotés la legislatura amb els membres de l'ens nomenats.

stats