EL FRONT INDEPENDENTISTA
Crònica 05/03/2011

Solidaritat declara la guerra A Esquerra i Joan Laporta

La batalla ja està servida. El trencament de Laporta amb SI ha cavat una trinxera entre ERC i la coalició, un sisme que s'estén a la resta del territori i dinamita els possibles pactes entre els dos partits.

Sara González / Roger Tugas
2 min
Solidaritat es va reunir dijous al Restaurant Pitarra per anunciar la reedició de la coalició sense Joan Laporta.

Barcelona.Guerra total. El trencament de Joan Laporta amb Solidaritat per unir-se a la coalició de Jordi Portabella ha dinamitat els pocs ponts d'entesa que hi havia al territori entre aquesta formació i ERC. Els dards ja volaven poques hores després d'oficialitzar-se la ruptura. SI ha renegat ja de l'expresident blaugrana i, si bé fonts del partit situaven el president de la formació, Toni Strubell, pròxim a les tesis de Laporta, amb l'article que publica a l'ARA se suma al linxament. Sobretot perquè titlla de " salvaculisme " la seva opció de formar part d'una candidatura amb Portabella i nega la condició independentista d'ERC. La batalla a la capital s'estén, inevitablement, a la resta del territori, on els pactes ja es donen gairebé per perduts.

Les condicions que SI exigeix a ERC estan condemnades al fracàs, sobretot perquè els republicans consideren "innegociable" sumar els vots que obtinguin també per diputacions i consells comarcals. L'exigència, a més, s'ha fet extensible a l'àmbit local. "Solidaritat no votarà, en cap municipi, a favor d'una alcaldia del PSC, el PP, Ciutadans o PxC", assegura Alfons López Tena, que subratlla que tota coalició al territori haurà d'obtenir el vistiplau de l'executiva nacional.

"ERC aspira a jugar a totes les lligues i, de vegades, no sumar pot significar donar més pes a partits com el PP", replica el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, que afegeix que a nivell territorial han demanat "prudència" a l'hora de pactar amb grups nous com Solidaritat i Reagrupament (RCat). La majoria d'aliances forjades per Esquerra al territori han estat amb independents i de les 600 llistes que tenen aprovades només hi ha una dotzena de coalicions amb RCat. Els acords amb SI són ja una quimera.

A més, el trencament de Laporta ha obert trifulgues internes a Solidaritat a nivell local. El seu partit, Democràcia Catalana (DC), disposava de comptats afiliats, però ara s'ha convertit en una opció atractiva per a membres de SI descontents amb la línia oficial, segons explica Àlex Fenoll, que va disputar el lideratge de SI a Uriel Bertran. A "molts llocs del territori", com Sabadell, membres de SI s'estan passant a DC, des d'on sí que negociaran acords independentistes amplis com el que s'albira a la capital catalana. Fenoll critica d'Uriel i Tena que "volen viure de la política", no representen la regeneració promesa i fan prevaler "interessos personals" a l'hora de negociar pactes.

Portabella perfila el tercer espai

Barcelona va ser una de les primeres ciutats en què Esquerra i RCat van tancar un acord, i ahir el cap de llista republicà, Jordi Portabella, va presentar el principal candidat reagrupat, Ignasi Planas. Va ser conseller nacional de CDC i serà el número quatre de la llista, però el focus d'atenció va ser la més que probable incorporació de Joan Laporta. Portabella assegura que no ha parlat amb ell aquesta setmana i que no ha col·laborat en el cisme de SI, però també va anunciar una reunió amb el líder de DC per abans de dimarts. Amb tota probabilitat, li oferirà el segon o tercer lloc, i va afirmar que "no seria una anomalia" que fos regidor i mantingués l'acta de diputat.

Un cop s'oficialitzi l'acord, el "tercer espai" que busca construir Esquerra de Barcelona, entre CiU i PSC, n'hauria de sortir reforçat malgrat el mal moment del partit. Portabella encara va anunciar més futures incorporacions.

stats