CISMA INDEPEDENTISTA
Crònica 04/03/2011

Solidaritat, joguina trencada

Ferran Casas
3 min
Una roda de premsa atípica Els dirigents de SI esperaven Laporta a dinar al restaurant Pitarra, però no hi va anar.  A canvi van convocar la premsa al seu petit altell amb una calor angoixant.

Solidaritat és el partit exprés de la política catalana. Fundació exprés, representació exprés al Parlament i ara escissió exprés. El gran objectiu, la independència exprés, espera mentre s'aclareix la situació interna i el projecte, encara sense additius ideològics, es debat entre la consolidació o el trànsit a la marginalitat per la pèrdua del seu gran actiu: Joan Laporta.

Durant les consultes independentistes i en les negociacions preelectorals amb Reagrupament i altres grups ja es van evidenciar tensions entre Laporta, Alfons López Tenia i Uriel Bertran. Passat el 28-N, amb un resultat insuficient en opinió de Laporta, el xoc de caràcters (els personalismes de sempre de l'independentisme) van aflorar al congrés que SI va celebrar fa uns dies a Manresa. Laporta va ser arraconat dels òrgans de direcció, però va callar i entomar. El que no volia acceptar és que l'independentisme anés dividit a les municipals a Barcelona i ERC i SI s'autoanul·lessin, com preveia alguna enquesta.

Jordi Portabella se'n surt

Per això ha tibat (i trencat) la corda amb Bertran i Tena, partidaris de seguir fent forat a costa d'ERC i que boicotejaven qualsevol acord exigint que Jordi Portabella no fos cap de cartell. Ahir es va consumar l'escissió i el partit de Laporta, Democràcia Catalana (DC), un dels sis que integren la samfaina política que és Solidaritat, ja té mans lliures per pactar amb Esquerra i Portabella, que l'endemà del 28-N ja buscava aliats a tota costa per por que la patacada al Parlament es repetís a l'Ajuntament. Fins ara només havia sumat Reagrupament, una formació marginal. Ara, amb SI tocada i sense ganxo electoral, Portabella ho té de cara per salvar els mobles.

Ahir, abans que es consumés el trencament de SI, el republicà seguia furgant i oferia a Laporta un "lloc de sortida" a les llistes d'ERC. Amb l'argument de conformar un tercer espai, Portabella ja ha donat el número quatre de la candidatura a la formació de Joan Carretero, que refà ponts amb ERC. Ara ofereix a Laporta (o a qui triï Democràcia Catalana) el dos o el tres. Els propers dies l'un i l'altre concretaran com es presenten, però així com SI exigia i podia provocar que renunciés a les sigles d'ERC, sembla impossible que Laporta en solitari ho faci.

A la desesperada

Tena i Bertran, secretari de relacions institucionals i secretari general de SI, respectivament, van convocar ahir al migdia Laporta a un dinar al restaurant Pitarra per reconduir les coses. Allà l'esperaven també els representants dels altres partits de la coalició. Tot plegat va ser vodevilesc. Laporta, que fa dies que negocia amb Portabella, volia discreció, però la reunió s'havia filtrat a la premsa el dia abans i els va plantar. Va enviar un comunicat en què lamentava "l'espectacle mediàtic" i en què reiterava que el que ell pretén és una coalició àmplia.

Després del dinar, i amb un calor angoixant a la sala, un Bertran molt incòmode va minimitzar el trencament amb Laporta argumentant que DC és un dels sis partits i que, puntualment, no feia camí amb SI. Acompanyat d'un nerviós Tena, a qui Laporta i els seus culpen de boicotejar la unitat, una vegada i una altra Bertran recordava que dilluns SI signarà davant notari la coalició a Barcelona i que fins al 30 de març Laporta pot canviar de parer i sumar-s'hi. Va assegurar que per ara "deixa el projecte independentista" de Solidaritat i se suma "a un altre", en referència a ERC, a la qual Bertran nega aquesta condició malgrat haver-hi militat fins fa poc i des de ben jove. Davant les insistents preguntes sobre Laporta, Bertran fugia d'estudi. Va acabar donant a la premsa el mòbil personal de l'expresident del Barça. "Truqueu-li i que us ho expliqui ell", deia.

Un cop consumat l'enfrontament a costa de l'estratègia a les municipals, falta saber el futur de Laporta com a diputat al Parlament, un càrrec que Tena i Bertran no volien que fes compatible amb el de regidor a Barcelona. Dimarts es reuniran els tres solidaris i Laporta per decidir sobre el líder de DC un cop ha impugnat públicament l'estratègia de Tena i Bertran de presentar-se en solitari a la ciutat, que diumenge passat va obtenir un ampli suport de les bases de SI a la seva estratègia. Laporta està segur que té els vots però és clar que els militants avalen Tena i Bertran.

Tant l'un com l'altre esperen consolidar-se al front del partit amb quatre anys per davant. Tot és en mans de l'altre diputat en discòrdia i president d'SI, Toni Strubell, que ahir es va fer fonedís i a qui se situa proper a les tesis de Laporta. El portaveu del grup és, però, Tena, i ell pot expulsar el cap de cartell de SI, a qui la formació li deu els quatre diputats.

ERC es va dividir el 28-N i ho va pagar car. Ara li passa a SI, però difícilment Esquerra recuperarà tot el terreny perdut. Joc de restes.

stats