DISTURBIS RACIALS
Crònica 31/08/2011

Son Gotleu, el gueto que s'ha convertit en el polvorí de Palma

Enric Borràs
2 min
Els controls de la policia a Son Gotleu es van repetir durant tot el dia d'ahir després de la batalla campal que hi va haver dilluns als carrers del barri.

El barri de Son Gotleu de Palma, on abans-d'ahir es van succeir els avalots arran de la mort d'un jove d'origen nigerià, és un gueto que condensa molta de la immigració subsahariana de Mallorca. Però també hi viuen molts palmesans d'origen àrab i una bona part del col·lectiu gitano de la ciutat. A tot això cal sumar-hi la població autòctona i els immigrants espanyols i els seus descendents que van arribar amb el primer boom del turisme. Viuen tots junts en una zona de blocs de pisos construïda durant el franquisme, ara degradada i que ja ha viscut força episodis de violència interètnica. El d'abans-d'ahir no ha estat el primer i tot fa pensar que no serà l'últim, perquè la crisi econòmica fa que sigui un polvorí encara més inestable.

El febrer de l'any passat ja hi va haver una baralla multitudinària entre gitanos i subsaharians a la plaça Fra Joan Alcina, la que abans-d'ahir va ser el centre dels avalots. Tot havia començat per un desacord en la compra d'un mòbil, però hi van acabar intervenint mig centenar de policies.

Un dels incidents més greus, però, va passar el 20 d'agost de fa dos anys, quan tot el barri es va convertir en un camp de batalla entre els veïns d'origen subsaharià i els del col·lectiu gitano. El detonador va ser una discussió per unes ulleres de sol. Molts veïns del barri -tot i que, quan en parlen, cap no s'atreveix a dir el seu nom- creuen que els gitanos no es resignen a perdre el domini d'una zona que havien controlat fins que van arribar els subsaharians amb l'última onada migratòria. El que és cert, però, és que les característiques principals de Son Gotleu són la pobresa i les males condicions d'un barri allunyat del centre i que les institucions han abandonat sistemàticament, governés qui governés, des que es va fer tal com és, a la dècada dels seixanta.

La pressió de la immigració

El 47% dels homes i el 35% de les dones que viuen a Son Gotleu han nascut fora de l'Estat espanyol, segons les dades facilitades per l'Observatori Municipal de la Igualtat de Palma. Un 3% dels habitants del barri són originaris d'altres països de la Unió Europea, però el 75% dels homes i el 64% de les dones nascuts fora d'Europa són africans. La majoria són nigerians, encara que també hi ha força marroquins i senegalesos. A diferència d'altres zones de Palma, la immigració llatinoamericana és molt minoritària i la seva presència és residual al barri.

Enmig de tot aquest context, ja difícil de gestionar, els últims anys també han augmentat les reivindicacions clarament xenòfobes i discriminatòries d'alguns veïns del barri encapçalats pel president de l'Associació de Veïns Orson Wells, Ginés Quiñonero. Tot i que ara els critica, durant els anys vuitanta havia estat regidor de l'àrea de Salut dels socialistes balears.

stats