ESCÀNDOL AL REGNE UNIT
Crònica 27/03/2012

Sopar a Downing Street per 60.000 euros el cobert

El Partit Conservador britànic s'ha compromès a detallar la relació de grans fortunes que els financen. La revelació que els tories acordaven reunions amb Cameron per diners ha forçat la mesura.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La nova polèmica entorn a Cameron reforça la seva imatge d'afí a les grans riqueses.

BARCELONA.De negar les evidències a detallar les informacions. Ahir el primer ministre britànic va haver de fer un exercici forçat de transparència per atenuar un nou escàndol de tràfic d'influències. Després d'haver deixat clar que els seus sopars a Downing Street no eren una informació de domini públic perquè els paga de la seva butxaca, el govern britànic va haver de retractar-se i publicar la llista de donants del Partit Conservador que s'han reunit amb David Cameron a la seva residència oficial. L'executiu respon així a les revelacions del ja excotresorer del Partit Conservador, Peter Cruddas, a un equip de periodistes d'incògnit de The Sunday Times , en què oferia reunions amb el premier britànic a canvi de diners.

Cameron intenta aplacar una nova tempesta sobre la influència de les grans fortunes en el seu govern, sobretot després que la setmana passada s'aprovés reduir un 5% els impostos als més rics. A partir d'ara, els tories publicaran el nom de tots els seus donants que superin el llindar dels 60.000 euros a l'any, com també una relació trimestral dels convidats a casa del premier .

Els 60.000 euros són el llindar mínim per accedir als sopars especials del partit, i fins ara també el primer pas per arribar a ser convidat a Downing Street. Des de l'inici del govern de Cameron el 2010, almenys s'hi han celebrat quatre sopars amb grans donants del partit.

"Les revelacions d'aquest cap de setmana involucren tant el gabinet del primer ministre com el seu partit polític i la seva moral", va dir sobre l'assumpte el líder de l'oposició, el laborista Ed Miliband, en una compareixença especial a Westminster. "Aquest escàndol parla del tipus de conducta i caràcter del primer ministre i del govern", va afegir.

Una polèmica recurrent

Però els laboristes tampoc tenen les millors referències en l'assumpte. L'anterior primer ministre, Gordon Brown, es va haver de defensar de presumptes tràfics d'influències per aconseguir dilatar la prohibició d'anunciar tabac en les curses de Fórmula 1. Per la seva banda, els Lib Dems tampoc se'n poden rentar les mans. El 2008 van haver-se d'enfrontar a les demandes de retornar una donació de 3 milions d'euros el 2005 de l'estafador Michael Brown després que fos declarat culpable per frau.

Passada aquesta gran polèmica, els tres grans partits del Regne Unit van acordar reformar la llei de finançament electoral. Cinc anys més tard el més calent encara és a l'aigüera i augmenta la sensació entre els ciutadans de la influència dels donants en política.

stats