TENSIÓ A ISLAMABAD
Crònica 16/01/2012

Soroll de sabres al Pakistan amb el govern a la corda fluixa

El soroll de sabres torna a Islamabad. El govern pakistanès, afeblit pels casos de corrupció, s'enfronta a les pressions de la cúpula militar, que l'acusa de demanar una intervenció dels Estats Units.

Ethel Bonet
2 min
Soroll de sabres al Pakistan amb el govern a la corda fluixa

ISLAMABADL'escàndol conegut com a Memogate -una suposada petició secreta del govern pakistanès a l'administració Obama perquè intervingués en cas d'un cop militar- ha obert una profunda bretxa en la confiança entre l'exèrcit i el govern. L'últim enfrontament el van provocar unes "inadequades" declaracions del primer ministre, Yusaf Raza Gillani, a un diari xinès, en què acusava el general Ashfaq Pervez Kayani i el director dels serveis secrets pakistanesos (ISI), el tinent general Ahmed Shuja Pasha, de violar la Constitució en presentar, sense demanar permís al govern, els seus informes al Tribunal Suprem pel cas Memogate. Tant Kayani com Pacha havien suggerit en els seus escrits que el Memoformava part d'una confabulació contra l'exèrcit.

L'entrevista a Gillani es va publicar dimarts, quan el general Kayani estava de visita oficial a Pequín. La indignació del cap de les forces armades va ser majúscula i en tornar va ordenar una reunió amb la cúpula militar.

A més, Gillani va destituir del seu càrrec el secretari del ministeri de Defensa, el tinent general retirat Naim Jalid Lodhi, pròxim als cercles militars. Això va provocar la condemna immediata dels comandaments militars, que van advertir de "conseqüències greus" per les seves crítiques. El Times of India va posar més llenya al foc divendres en publicar que el primer ministre havia cridat a l'ambaixador britànic a Islamabad per nous temors d'un cop militar, cosa que totes dues parts van desmentir després.

Per fer callar el soroll de sabres, el general Kayani va convocar dissabte una reunió amb la plana major de l'exèrcit i el govern. El cap de l'estat major es va comprometre a "seguir donant suport" a l'executiu i "guardar fidelitat" a la Constitució.

Analistes i diplomàtics occidentals suggereixen que "ara no és el moment perquè l'exèrcit aconsegueixi el poder". "Fa deu anys els militars haurien aprofitat la inestabilitat política per fer un cop d'estat. Però la seva mentalitat ha canviat, i prefereixen actuar com a poder a l'ombra mentre veuen com es desgasta la imatge del govern", va explicar a l'ARA un analista militar, el general retirat Talal Masud.

El poder judicial amenaça la continuïtat de l'executiu pakistanès. El president del Tribunal Suprem, Iftikhar Chaudhry, podria demanar avui la inhabilitació del primer ministre per haver obstaculitzat les investigacions sobre les casos de corrupció oberts contra el president Asif Ali Zardari i altres polítics.

Immunitat

El 2009 es va declarar inconstitucional l'Ordenança de Reconciliació Nacional, promulgada per l'expresident Pervez Musharraf dos anys abans. En aquesta llei s'havia emparat el retorn de l'ex-primera ministra Benazir Bhutto i el seu vidu, que no es van haver d'enfrontar a la justícia pels casos pendents. Amb la suspensió de l'Ordenança, Zardari perdrà la immunitat.

El Parlament votarà avui una resolució de suport a les institucions en un intent desesperat del govern per mantenir una posició de força davant de l'exèrcit.

stats