EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 28/03/2011

Sortu, alegal però omnipresent

Daniel Gómez
2 min

BilbaoSortu ha perdut una batalla però no la guerra, que ara es trasllada del Suprem al Constitucional. L'alt tribunal ha d'estudiar el recurs que el partit independentista presentarà contra la seva no legalització. La derrota al Suprem no és, per ells, la fi, sinó un entrebanc. Dels abertzales se'n seguirà parlant els pròxims mesos i, fins que els magistrats resolguin, tenen garantit el protagonisme. I això preocupa la resta de forces i el govern basc. Almenys fins al 22-M, Sortu seguirà centrant el debat a Euskadi, tot i mantenir una activitat que es redueix, des del 8 de febrer, quan es va presentar, en dues rodes de premsa i tres comunicats, els dos primers per insistir en el rebuig a ETA i l'últim, aquesta setmana, per criticar la decisió de la dividida sala 61 del Suprem.

Sortu és molt present. L'executiu del socialista Patxi López lamenta que tots els dies se'n parli i assegura que "se li fa la campanya". José Antonio Pastor, portaveu del PSE-EE, adverteix que "no s'han de confondre els problemes reals de la ciutadania amb els d'ETA i l'esquerra abertzale". Unes queixes que comparteix el PNB. Andoni Ortuzar defensa que la nova marca independentista es presenti, però critica que el futur de Sortu "ho monopolitzi tot". Cansat, el líder del PP basc, Antonio Basagoiti, ha llençat un repte al PSE i al PNB: deixar de parlar-ne i centrar-se en la crisi. Segons el popular cal prioritzar aquesta qüestió per sobre de temes que "sols interessen els que volen amagar els debats econòmics [PSE]" i "els que estan nerviosos perquè poden perdre l'hegemonia nacionalista [PNB]".

Tensió i alternatives a Batasuna

A l'esquerra abertzale el debat és diferent. Si el rebuig de Sortu a la violència ja ha provocat tensions internes perquè un sector considera que han anat massa lluny, ara la bufetada del Suprem incrementa el malestar. Els crítics amb el gir en favor de les vies democràtiques entenen que es fan massa concessions a canvi de res. Els pragmàtics, però, emeten senyals positius tot i les resolucions judicials i les operacions policials anti-ETA, que no han cessat, i insisteixen que l'Estat no els impedirà ser a les urnes.

Amb Sortu o sense, Batasuna hi serà el 22-M. Els independentistes, amb ajut d'Eusko Alkartasuna i Alternatiba -escindits d'Ezker Batua-, tornaran a les institucions sense haver recuperat la legalitat. A Navarra ja s'ha començat a perfilar aquesta opció amb una aliança electoral entre EA i Herritarron Garaia, una plataforma afí. Un pacte que neix amb voluntat de ser exportat a Euskadi. La fórmula, que rebrà el nom de Bildu ( reunir ), pot ser la més eficaç mentre s'espera saber què passa amb Sortu, l'aposta de llarg termini amb què es vol gestionar un procés de pau per ara unilateral.

stats