AEROLÍNIES
Crònica 11/02/2012

Spanair va rebre 10 milions del Govern just abans de fer fallida

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, revela al Parlament una injecció de 10 milions a Spanair dies abans que anunciés que tancava. Segons el conseller, el soci que calia trobar "no existia".

Elena Freixa
2 min
Spanair va rebre 10 milions del Govern just abans de fer fallida

BARCELONA.La compareixença a la comissió d'economia va servir ahir perquè tant Mas-Colell com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, defensessin l'estratègia del Govern per salvar Spanair fins a l'últim moment. "Tan irresponsable hauria estat optar per deixar-ho estar el gener del 2011 com continuar més enllà d'aquest gener", va resumir el conseller d'Economia. En el relat de com va anar-se esvaint la possibilitat que Qatar Airways entrés com a soci inversor i salvés la companyia o que ho fes el grup xinès HNA, Mas-Colell va sentenciar que s'havia arribat al límit de qualsevol possibilitat. "Si no l'hem trobat [el soci] és que, en el moment i circumstàncies actuals, no existia", va insistir.

Spanair ha rebut del Govern uns 140 milions d'euros i els deu últims van ser a principis de gener, setmanes abans que anunciés la fallida, el dia 27 del mateix mes. La Generalitat va tirar la tovallola quan era "absolutament evident" que no hi havia cap altra sortida. Mas-Colell va rebatre les crítiques del PP assegurant que la inversió del Govern a Spanair va ser l'equivalent a les nòmines dels 4.000 treballadors durant l'últim any en què han mantingut l'empresa amb vida.

Mas-Colell va explicar la negociació amb Qatar, que va estar plena de vacil·lacions i entrebancs, com l'amenaça de la UE d'investigar les ajudes públiques rebudes per Spanair. Segons el conseller, en el cas dels xinesos de HNA, la seva reaparició en la negociació al gener -després que els fallés l'opció d'entrar a Air Berlin- tampoc va donar fruits perquè es van negar a assumir el cost de l'activitat de Spanair durant el temps que duressin les negociacions. La companyia necessitava una nova injecció de 25 milions.

Recol·locar la plantilla

El conseller Recoder va sortir al pas de les crítiques de l'oposició en bloc pel tancament sobtat de la companyia. Va anunciar la primera reunió de la comissió per mirar de recol·locar els 4.000 treballadors afectats. La plantilla va seguir tota la compareixença concentrada davant del Parlament.

El PSC va assumir la part de responsabilitat que li toca per la seva etapa al Govern durant la legislatura anterior del tripartit amb ERC i ICV, en què Spanair va rebre 60 milions, segons Mas-Colell. El PP va ser el més crític amb tota l'operació Spanair i va defensar el model Aena, assegurant que tot plegat s'havia fet per saciar "egos nacionalistes".

stats