PROCÉS PER AGRESSIÓ SEXUAL
Crònica 07/06/2011

Strauss-Kahn es declara "no culpable"

Emma Reverter
3 min
"" Membres del sindicat de dones de fer feines de Nova York  es manifesten al davant de l'edifici del tribunal en contra de l'acusat, ahir.

Nova YorkL'excap del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, es va declarar ahir davant d'un jutge de Nova York "no culpable" dels set càrrecs que se li imputen. Minuts més tard, un portaveu dels jutjats va confirmar que el judici contra Strauss-Kahn per intent de violació, agressió sexual i segrest d'una cambrera de l'hotel Sofitel de Nova York no començarà, en cap cas, abans del gener. Els advocats de la cambrera van avançar que la seva clienta testificarà en el judici. Per la seva banda, els advocats de Strauss-Kahn també van indicar que el seu client no negociarà i que està disposat a asseure's davant d'un jurat popular per demostrar que la denúncia que ha arruïnat la seva carrera política és falsa.

Vestit de negre i acompanyat de la seva dona, Anne Sinclair, i d'una de les seves quatre filles, l'excap de l'FMI va creuar a quarts de nou del matí les portes dels jutjats penals de Manhattan enmig dels crits de " Shame on you " (Quina vergonya) d'un centenar de dones vestides amb uniformes de cambreres d'hotel. Dotzenes de mitjans de comunicació esperaven Strauss-Kahn en una de les sales dels jutjats, a la planta 13. A les 9.20 del matí Strauss-Kahn es va declarar "no culpable" de tots els càrrecs, sota la mirada dels seus advocats, Benjamin Brafman i William Taylor. La declaració va anar precedida d'una lectura formal de l'acta d'acusació, que consta de set càrrecs, que podrien comportar, si fos declarat culpable, una pena de fins a 25 anys de presó.

Sense pactes, i fins al final

Hi ha en joc la credibilitat de dos homes: la d'un dels polítics més poderosos de França i la del fiscal de districte de Manhattan, nomenat fa un any i mig. La defensa i l'acusació del cas ("El poble contra Strauss-Kahn, 1225782, jutjat penal de la ciutat de Nova York") comparteixen un punt en comú: no estan disposades a pactar i volen arribar fins al final.

L'acusat compta amb un dels advocats més agressius dels EUA -que en el seu dia va defensar el cantant Michael Jackson-, un equip de relacions públiques i una consultora d'investigacions forenses que té per missió descobrir tots els detalls de la vida de la cambrera que ha denunciat Strauss-Kahn per debilitar la seva credibilitat.

El fiscal de districte de Manhattan, Cyrus R. Vance Jr., lluita per fer-se un nom i demostrar que pot ser tan dur i eficient com el seu predecessor, Robert M. Morgenthau, que al llarg de quaranta anys es va mostrar implacable i tenia fama de portar els casos més difícils.

L'acusació afirma que les proves contra Strauss-Kahn són més solides cada dia que passa, mentre que la defensa diu que pot demostrar que la denunciant menteix. Tot sembla indicar que si l'acusació aporta proves d'ADN (mostres d'esperma del l'excap de l'FMI), la defensa indicarà que hi va haver consentiment i que es tracta de la paraula del seu client contra la paraula de la denunciant.

Hi haurà jurats imparcials?

Els judicis penals dels EUA s'estructuren en dues fases. En la primera, l'acusació presenta el cas davant d'un jurat imparcial format per dotze persones, que escolten els testimonis i valoren les proves abans d'arribar a un veredicte per unanimitat. En una segona fase, i en cas que l'acusat sigui declarat culpable, el tribunal valora les circumstàncies atenuants i agreujants i estableix una pena de presó.

Els advocats de Strauss-Kahn s'han queixat del tractament mediàtic que ha tingut el cas del seu client i indiquen que serà molt difícil trobar membres del jurat que no estiguin contaminats pels mitjans de comunicació i que puguin actuar de manera imparcial.

stats