NOU ESCÀNDOL SEXUAL A FRANÇA
Crònica 22/02/2012

Strauss-Kahn, detingut per un cas de proxenetisme

Dominique Strauss-Kahn torna a enfrontar-se a la justícia. Una investigació judicial determinarà si està implicat en una xarxa de prostitució que organitzava festes sexuals, en les quals va participar.

àlex Vicente
3 min
OBJECTIU DE TOTS ELS FOCUS  L'exdirector gerent de l'FMI arribant, ahir, a una gendarmeria de Lille per ser interrogat.

PARÍSDominique Strauss-Kahn va passar la nit ahir en presó preventiva prorrogada, en el marc de la investigació judicial que intenta determinar el seu grau d'implicació en una xarxa de prostitució de luxe ubicada principalment a l'Hotel Carlton de Lille, al nord del país.

Després d'haver quedat absolt en dues batalles judicials, l'aspirant presidencial caigut en desgràcia torna a ser a l'ull de l'huracà. La justícia francesa, que ja ha imputat vuit sospitosos, vol aclarir ara si DSK va participar en un seguit de festes privades organitzades a Lille, París i Washington, i si sabia que les dones que hi participaven eren prostitutes. A més, l'interrogatori ha de determinar si el polític socialista sabia que les festes rebien finançament d'empreses privades com la constructora Eiffage, i tenien origen fraudulent. La majoria de testimonis obtinguts fins ara apunten que DSK hi va participar repetidament, però sense saber quina era la condició de les dones implicades.

Delictes castigats amb 20 anys

Strauss-Kahn, que en els últims mesos ha mantingut una presència mediàtica més aviat discreta, va presentar-se a primera d'hora d'ahir a la gendarmeria de Lille on va tenir lloc d'interrogatori. A última hora del dia els interrogadors van decidir allargar la detenció 24 hores més, de manera que DSK ha hagut de passar la nit a la presó.

La llei permetria que l'exdirigent de l'FMI -càrrec que va abandonar al maig en esclatar l'escàndol sexual amb l'empleada d'hotel Nafissatou Diallo- es mantingués en presó preventiva fins divendres al matí, però fonts de la investigació van apuntar que serà alliberat avui.

En concloure l'interrogatori, la justícia francesa podria deixar-lo en llibertat sense càrrecs o imputar-lo per proxenetisme en banda organitzada i desviament de fons públics. Si fos condemnat, s'enfrontaria a càrrecs de fins a 20 anys de presó. DSK està implicat des de mitjans d'octubre en aquest dossier judicial, que ja ha esquitxat el gerent de l'hotel Carlton de Lille, l'influent empresari Fabrice Paszkowski, i el comissari policial Jean-Christophe Lagarde, que haurien viatjat a Washington amb Jade, una prostituta habitual als locals de Dominique Alderweireld, obscur personatge que hauria gestionat la xarxa.

Una doble vida ben amagada

Una llarga investigació publicada ahir al diari Le Monde donava fe de la doble vida que DSK va tenir durant els gairebé quatre anys que va passar al capdavant de l'FMI. A finals de gener del 2010, mentre se l'esperava en una recepció amb els treballadors francesos de la institució, DSK hauria preferit no presentar-s'hi al·ludint una grip per participar en una festa privada amb Lagarde i Paszkowski en un hotel de superluxe a dues passes de la Casa Blanca.

D'altra banda, diversos SMS publicats els últims mesos a la premsa francesa han revelat que el polític es comunicava sovint amb Paszkowski per evocar nits llibertines en diferents punts del continent europeu amb frases com ara: "Vaig a Madrid en viatge d'exploració" o "Vols descobrir clubs picants a Viena?" Les últimes trobades haurien tingut lloc entre l'11 i el 13 de maig a la capital dels EUA, la vigília de la detenció de Strauss-Kahn a l'hotel Sofitel de Nova York.

De tota manera, la justícia novaiorquesa va acabar desestimant les acusacions d'agressió sexual de Diallo, com també l'intent de violació que li recriminava la periodista i escriptora Tristane Banon. El jutge va reclassificar els fets en "agressió sexual", delicte que, a diferència de l'intent de violació, prescriu tres anys després dels fets. DSK va quedar, un cop més, lliure de condemna.

Mentrestant, els advocats de Diallo segueixen de prop l'interrogatori d'aquesta setmana, en vista a enfortir la defensa de la seva clienta en el procediment civil engegat contra DSK. L'advocat Douglas Wigdor va desplaçar-se al novembre a París per intentar que Banon testifiqui en el procés judicial als EUA. Una decisió que encara no ha adoptat en ferm, però que el seu advocat definia ahir com a molt probable.

stats