FRANÇA ESCÀNDOL SEXUAL
Crònica 16/05/2011

Strauss-Kahn, inculpat

El director de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, va ser detingut ahir a Nova York acusat d'abusos sexuals, d'intent de violació i de segrestar una treballadora de l'hotel de Nova York on s'allotjava.

Núria Ferragutcasas
3 min
Strauss-Kahn, inculpat

Washington.A l'espera de declarar davant del jutge, com un detingut més. Així va passar ahir el dia el director del Fons Monetari Internacional (FMI), el francès Dominique Strauss-Khan, després de ser detingut dissabte a l'aeroport JFK de Nova York pocs minuts abans que el seu avió s'enlairés cap a París. A Strauss-Khan se'l buscava en relació a una suposada agressió sexual que hauria comès, poca estona abans, a una cambrera de l'hotel de Manhattan on s'allotjava. Després de l'arrest, la policia de Nova York el va interrogar a la unitat de víctimes especials i a les dues de la matinada el va inculpar formalment dels càrrecs d'abús sexual, intent de violació i segrest.

El dirigent socialista, de 62 anys, considerat el candidat amb més possibilitats de batre el president Nicolas Sarkozy, es va declarar innocent, segons va explicar ahir un dels seus advocats, Benjamin Brafman, al diari The New York Times . Brafman és un important advocat criminalista que ha defensat personalitats envoltades de polèmica, com els artistes Michael Jackson i Jay-Z.

De l'avió a comissaria

El director de l'FMI estava assegut a la cabina de primera classe d'un vol d'Air France quan la policia va irrompre a l'avió per emportar-se'l a comissaria perquè contestés unes preguntes. Hores abans, una cambrera de l'hotel de luxe Sofitel, situat prop de Times Square, el va denunciar per abusos sexuals. Segons el portaveu de la policia novaiorquesa, Paul Browne, la treballadora va explicar que Strauss-Khan la va atacar quan va entrar a la seva suite per netejar cap a la una del migdia. L'habitació, que costa 2.100 euros la nit, té un vestíbul, una sala de reunions, una sala d'estar i una habitació amb lavabo.

La dona, de 32 anys, va relatar Browne, era al vestíbul quan Strauss-Kahn va sortir del lavabo despullat i va intentar agredir-la sexualment. "Ell la va agafar, segons la versió de la víctima, la va forçar a entrar a l'habitació, i la va tirar al llit", va dir Browne. La dona va aconseguir alliberar-se'n, però Strauss-Khan la va tornar agafar i la va empènyer cap al lavabo, on va tornar a abusar d'ella. Finalment, va poder escapar i en va informar el personal de l'hotel, que va trucar a la policia. Quan les autoritats van arribar, el director de l'FMI ja havia marxat. Segons Browne, Strauss-Khan, que no té immunitat diplomàtica pel seu càrrec, es va deixar el mòbil i alguns efectes personals a la suite, cosa que va fer sospitar la policia d'una fugida imminent del país.

Browne també va explicar que la cambrera, després de la suposada agressió, va ser traslladada al servei d'urgències de l'Hospital Roosevelt, on la van tractar de ferides lleus. La direcció de l'hotel va sortir en defensa de l'empleada, que fa tres anys que hi treballa. La treballadora va tenir sempre "un comportament exemplar tan personalment com des d'un punt de vista laboral", va explicar el director, Jorge Tito, a l'agència France Presse.

No és la primera vegada

Strauss-Kahn, director de l'FMI des del 2007, ja havia estat relacionat amb altres escàndols sexuals. El 2008 es va obrir una investigació sobre les relacions que va mantenir amb una economista que dirigia un dels departaments de l'organització. El polític va haver de demanar disculpes a la seva dona, la periodista Anne Sinclair, a la seva amant i a mig món. Al final, se'l va exculpar dels càrrecs d'assetjament i abús de poder, però se li va advertir que la situació no es podia repetir.

El febrer del 2007, una jove periodista i escriptora, Tristane Banon, va assegurar que un influent polític havia intentat abusar d'ella l'any 2002. Banon, filla de la dirigent socialista Anne Mansouret, no va revelar fins anys més tard que aquell polític era Strauss-Kahn, i va decidir no presentar càrrecs contra el company polític de la seva mare.

stats