CAS DSK GIR JUDICIAL
Crònica 02/07/2011

Strauss-Kahn, en llibertat

Núria Ferragutcasas
3 min
El somriure de dsk Dominique Strauss-Kahn  i la seva dona, Anne Sinclair, sortint ahir del Tribunal Superior de Nova York.

WashingtonLa defensa ja havia avisat de futures sorpreses en el cas contra DSK, acusat d'intent de violació, però va ser la fiscalia qui ahir va deixar tothom amb la boca oberta. En una vista judicial especial, el fiscal va revelar al tribunal noves investigacions que erosionen la credibilitat de la presumpta víctima, i no es va oposar a la petició de la defensa d'aixecar l'arrest domiciliari en què es troba l'exdirector de l'FMI.

Tot i que les proves forenses van trobar en un principi evidències clares d'una trobada sexual entre l'acusat i l'empleada d'un hotel de luxe de Nova York, els fiscals no creuen ara la versió de la dona arran dels canvis incongruents en el seu relat dels fets. Els investigadors, segons havia revelat la nit abans el diari The New York Times , també han detectat aspectes irregulars en la sol·licitud d'asil que fa uns anys va presentar la dona, de 32 anys, d'origen guineà. A més de possibles vincles amb l'activitat criminal, com ara la participació en el rentat de diners i el tràfic de drogues. El jutge Michael Obus, després d'escoltar les parts, va decidir posar en llibertat sense fiança Strauss-Kahn. Això sí, va mantenir els càrrecs contra ell i es va quedar el seu passaport per evitar que deixi el país.

"L'agressió va existir"

Fora dels jutjats, l'advocat de la presumpta víctima, Kenneth Thompson, va defensar la seva clienta. "És evident que aquesta dona ha comès alguns errors, però això no vol dir que no hagi estat víctima de violació", va dir, i va afegir que els informes forenses proven que DSK va colpejar els genitals de la dona, li va esquinçar un lligament de l'espatlla i li va arrencar les mitges.

Tot i així, en la justícia americana, la credibilitat de la víctima és cabdal per guanyar un cas. Els dotze membres del jurat popular hauran de respondre a la pregunta de "culpable o no culpable" i fer-ho "més enllà de tot dubte raonable". Per alguns analistes, les reiterades incongruències de l'empleada de la neteja fan difícil que un jurat en ple opti per creure la seva versió.

En una carta als advocats defensors, la fiscalia va enumerar les mentides de la presumpta víctima, Nafissatou Diallo. Aquestes revelacions i les fetes per dos investigadors al diari The New York Times perjudiquen considerablement la credibilitat de Diallo. Aquestes fonts asseguren que tenen una conversa gravada, l'endemà de la denúncia, entre l'empleada de l'hotel Sofitel i un home que és a la presó, en què la dona discuteix sobre els possibles beneficis de mantenir els càrrecs contra DSK. El seu interlocutor, segons la policia, és un home detingut per possessió de gairebé 200 quilos de marihuana, i un dels individus que fa dos anys van fer múltiples dipòsits fins a sumar 69.000 euros al compte bancari de la presumpta víctima.

Estupefacció a França

El gir inesperat del cas va crear estupefacció arreu del món, però sobretot a França, on molts creuen en l'existència d'una conspiració contra el polític socialista, que fins abans de la detenció era el candidat amb més possibilitats de batre el president Nicolas Sarkozy en les pròximes eleccions. Les aspiracions de Strauss-Khan es van truncar el 14 de maig quan va ser detingut en un avió que es dirigia a París, acusat d'agredir sexualment una treballadora de la neteja del Sofitel de Nova York on s'havia allotjat la nit abans. Tot i declarar-se innocent, les greus acusacions van forçar el polític francès a dimitir de la direcció de l'FMI.

stats