LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 21/03/2011

Successions: supressió o reforma?

La Generalitat ha matisat l'anunciada eliminació de l'impost de successions. Els familiars de tercer grau (els nebots del desaparegut) l'hauran de pagar, cosa que contradiu els seus anuncis previs.

àlex Font Manté
2 min
Artur Mas ha preferit no abaixar les taxes que el tripartit va apujar el 2010 en vista de la delicada situació econòmica. L'impost de successions se suprimirà, però a mitges.

Barcelona.L'impost de successions està creant més maldecaps dels previstos a Artur Mas, que havia convertit la supressió d'aquest tribut en un símbol irrenunciable de la seva arribada a la Generalitat.

Convergència i Unió ha arraconat algunes de les seves promeses electorals en veure quina era la situació real de les finances catalanes, que tenen un dèficit i un deute que són més elevats del que es preveia. Mas ha renunciat, per exemple, a revisar les pujades d'impostos que va fer el tripartit durant el 2010. Una altra de les promeses electorals de CiU (que apareix al punt 485 del programa electoral) era la supressió immediata de l'impost de successions i donacions. Una vegada a la Generalitat, Mas no ha volgut retirar aquesta promesa, però hi ha introduït molts matisos.

El secretari del Govern, Germà Gordó, va anunciar ahir que la supressió de l'impost de successions no afectarà els familiars de tercer grau. És a dir, que els nebots de la persona desapareguda seguiran pagant aquest tribut. "L'impost no desapareix; el que desapareix són determinats trams", va dir Gordó en una entrevista amb Europa Press. Quan hi hagi un parentesc de primer grau (pares i fills) o segon grau (avis i néts) l'impost no s'aplicarà. D'aquesta manera, segons Gordó, dels 250 milions d'euros que es preveien recaptar en successions el 2011, la Generalitat en seguirà cobrant gairebé la meitat (120 milions).

L'anunci torna a aigualir la promesa electoral de CiU, que s'havia compromès a eliminar completament tant l'impost de successions com el de donacions en tots els casos. "L'impost desapareixerà per a tots els graus de parentiu", va assegurar a l'ARA al desembre Antoni Fernàndez Teixidó, aleshores màxim responsable d'Economia de CiU. Per la seva banda, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va confirmar una vegada arribat al poder que l'impost de donacions no se suprimirà.

Negociacions entre els partits

Com que Convergència i Unió no disposa de majoria absoluta al Parlament, necessitarà pactar la reforma de l'impost de successions amb algun altre dels partits del Parlament. El Partit Popular és el que hi ha mostrat més interès, però la seva presidenta, Alicia Sánchez-Camacho, considera que els plans de CiU són poc ambiciosos i li exigeix també que suprimeixi l'impost de donacions. Si no ho fa, ha amenaçat, el PP podria no donar suport als pròxims pressupostos de la Generalitat, que es presentaran abans de l'estiu.

El PSC, en principi, està en contra de tornar a reformar un impost que, en gran part, ja es va suprimir durant l'última legislatura. Tot i així, no ha tancat la porta del tot i ha mostrat la seva predisposició a negociar. Tant ERC com ICV-EUiA ja han dit que hi votaran en contra.

stats