REFERÈNDUM D'INDEPENDÈNCIA AL SUDAN
Crònica 24/01/2011

El Sudan del Sud serà l'estat 193

El resultat del referèndum per la independència del Sudan del Sud no deixa cap marge de dubte. El 98,81% dels electors van donar suport a la independència, segons els resultats provisionals.

Redacció
2 min
Khartum, Tribunal

Amb el 100% dels vots escrutats al Sudan del Nord i a l'estranger, i el 98,7% al sud, la comissió electoral va fer públics ahir els resultats provisionals a la seva pàgina web. No hi ha hagut sorpreses, i el país està a l'espera que els resultats definitius siguin validats a Khartum, la capital del Sudan, el 6 de febrer, o el 14 del mateix mes si hi ha al·legacions. La independència es podria declarar el proper 9 de juliol.

El referèndum és el punt clau de l'acord signat el 2005 entre el govern i els rebels del sud, que va posar fi a vint anys de guerra civil entre el nord, de majoria àrab i més desenvolupat, i el sud, cristià i greument depauperat.

Aquesta mateixa setmana, el règim del nord, encapçalat per Omar al-Bashir, acusat de crims de guerra i genocidi al Darfur pel Tribunal Penal Internacional, ha tornat a assegurar que respectarà els resultats, tot i que no es pot descartar que el nord posi traves al nou estat en les seves primeres passes. D'altra banda, Al-Bashir afronta problemes interns per les repercussions de la revolució tunisiana al país.

Qüestions pendents

Els resultats provisionals evidencien que entre els sudanesos del sud que vivien desplaçats al nord el suport a la independència és molt menor (57,65%). Una de les incògnites del procés són els drets de ciutadania i propietat dels sudanesos del sud que viuen al nord, on ocupen els graons més baixos de la societat.

Un altre dels temes pendents és el referèndum a la regió d'Abyei, que segons els acords del 2005 ha de decidir si vol quedar-se al nord o bé si s'incorpora al nou estat. Abyei també hauria d'haver votat al gener, però la decisió es va ajornar per desacord sobre el cens. El nord reclama que tinguin dret a vot els misseriya, les tribus nòmades àrabs que s'hi traslladen cada any per pasturar els ramats de vaques. Els sudanesos del sud s'hi neguen. Tampoc s'ha arribat a un acord sobre la llibertat de circulació de la població del nord al nou estat.

Petroli i divisió fronterera

S'especula amb les possibles reserves de cru que hi podria haver a Abyei, un altre dels temes espinosos: el petroli pot estar al sud, però els oleoductes necessàriament han de passar pel nord, i s'ha de veure com els dos estats se'n reparteixen els beneficis. També caldrà una negociació sobre la demarcació de les fronteres entre els dos països.

Malgrat la contundència del resultat del referèndum, els líders polítics de Juba, la capital del futur estat, han cridat a la població a no celebrar la independència fins que es proclamin els resultats definitius. La desconfiança entre els dos bàndols, que es van enfrontar en una guerra civil de quaranta anys, encara no s'ha superat.

El Sudan del Sud té alguns dels pitjors indicadors del món sobre salut, educació i qualitat de vida, i la majoria de la població depèn de l'ajuda alimentària exterior. Alguns el qualifiquen de ser el "primer estat fallit abans de néixer".

stats