Opinió
Crònica 16/12/2010

La Suïssa catalana

Francesc Serés
2 min

ESCRIPTOR. VEÍ D'OLOTDissabte passat, al Canal 33, van emetre La punyalada , la pel·lícula de Jordi Grau sobre la novel·la homònima de Marià Vayreda. L'argument se situa en l'ambient del bandolerisme posterior a les guerres carlines. Les armes surten pertot arreu, fins i tot al títol. Pensin que, si fa no fa, al mateix temps que els americans conquerien l'oest, per aquestes contrades hi havia les batalles que l'autor descriu a Records de la darrera carlinada . Aquí el dret a les armes el justifiquen l'aïllament de les masies i l'afició a la caça, però també la història de la comarca. Amb uns exemples s'entendrà millor on vull anar a parar.

Tot això que ara els explicaré ha passat només a cent metres de casa meva. Primer: l'estiu passat, a un amic meu li van entrar a robar a la masia. El sistema d'alarmes li costava més de dos mil euros cada any. La llicència de caça i una escopeta de segona mà, dos-cents. No cal que els digui què va triar. Segon: fa cinquanta anys van voler jutjar un veí perquè deien que havia prenyat la minyona del capellà. Es veu que qui l'havia prenyat era el capellà. El veí no se separava de l'escopeta ni per anar a la comuna. Tres: típica disputa sobre un gos que grata l'hort del veí. Sí, va acabar amb una escopeta apuntant el gos com si fos la metàfora del propietari. Som vint-i-tres veïns i hi ha, avui les comptava, deu escopetes. Es veu que ens agrada la pólvora. I encara s'estranyen que hi hagi hagut un tiroteig a Olot? La novel·la negra és un gènere de pa sucat amb oli.

A la Garrotxa l'han anomenada la Suïssa catalana. És verda i muntanyosa, sí, i Olot té avingudes europees, eixamples moderns i parcs magnífics. La civilitat hi és present arreu, l'associacionisme és dens i actiu, la industrialització ha creat riquesa i tècnics d'una professionalitat inqüestionable... De manera que la comparació amb Suïssa és oportuna, però només si la fem del tot i recordem que Suïssa també té els seus fantasmes. Molt semblants als que Marià Vayreda va descriure a La punyalada i als Records de la darrera carlinada .

stats